Япония ще влива лесни пари и в ETFs

Новата програма на централната банка ще започне през април 2016

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Японската централна банка неочаквано разшири стимулите, като въведе нова програма за изкупуване на борсово търгувани фондове (ETFs), съобщи институцията в петък.

"Банката ще купува ETFs и активи на фондове със специална инвестиционна цел, като сумите ще нараснат със съответно 3 трлн. йени и 90 млрд. йени",  заявиха от централната банка.

Новата програма ще започне през април 2016 "с цел компенсиране на евентуалното въздействие на пазара, произтичащо от планираните продажби на акции, които централната банката изкупува от търговските банките за цел запазване на финансовата стабилност", се посочва в изявлението.

Чрез хода Япония ще опита да подпомогне фирмите, „които са били активни в извършването на инвестициите в човешки и физически капитал“, отчита банката.

Междувременно японските централни банкери запазиха размера на програмата за количествени и качествени улеснения. Банката ще продължи да влива в икономиката 80 трлн. йени под формата на лесни пари.

Япония продължава борбата си за генериране на ценови натиск след дефлационната спирала, в която страната изпадна в последните близо две десетилетия. Последните данни за базисната инфлация показаха минимално равнище от 0,1%. Целта на централната банка е достигане на 2% инфлация.

Последни новини
Още от Пазари