Фед успя лесно да вдигне процентите на паричния пазар

Обратните репа имат ключова роля

снимка: Andrew Harrer/Bloomberg снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв успя да побутне нагоре процентите по кредитиране в четвъртък след първото си повишение на лихвите от 2006, като за това му бе достатъчни само 105 млрд. долара, съобщи Bloomberg. 
Централната банка на САЩ повиши федералната фондова лихва от почти нула с четвърт процентен пункт в сряда. В четвъртък повишението предизвика вълнички на паричния пазар, залят от почти 3 трилиона излишен кеш, който Фед инжектира чрез покупките на облигации (QE).
Въпреки приказките за предизвикателствата, пред които Фед се изправя, операциите в четвъртък не бяха много различни по мащаб от тези през предишните дни. Основната лихва нарасна с 0.2 процентни пункта или 20 базисни пункта, на практика в средата на целевия диапазон на Фед.

Търговията на пазара на федерални фондове протече изключително гладко, заяви Бил Лист, мениджър капиталови пазари във Federal Home Loan Bank of Pittsburgh. Целият пазар на федерални фондове изглежда се приспособява относително лесно и всичко просто преминава към по-високите нива, заяви той.

Докато Фед се придържа към фондовата лихва като основен метод на комуникиране на политиката си, тежестта на повишаване на лихвите пада другаде. Това е тъй като при толкова много кеш в системата, междубанковите лихви паднаха с почти 90% от 2008.

Този път Фед се обърна към репо пазара, за да затегне политиката. Централната банка извърши първата си операция по овърнайт заемане след вдигането на лихвите. Фед изтегли 105 млрд. долара чрез обратна репо сделка на стойност 0.25%, които зае в сряда при предишната ставка от 0.05%. Сега тя е готова да увеличи обема, потенциално до 2 трилиона.

Преди съобщението от сряда, Фед тестваше програмата, като имаше ограничение от 300 млрд. долара дневни операции с обратни репа. С този таван централните банкери рискуваха да не бъдат в състояние на държат лихвите на по-високо ниво, ако инвеститорите предложат да заемат повече от лимита. Ограничението бе премахнато в сряда и засега няма голямо търсене на обратни репа.
Обемът на тези сделки може да се увеличат в следващите седмици, като достигнат 1 трилион долара следващата година, коментира Золтан Посар от Credit Suisse Securities USA LLC и предишен аналитик на New York Fed. Увеличението на лихвите на Фед накара паричните фондове да започнат да рекламират по-високи лихви. Банките в САЩ повишиха лихвите по заемите, но запазиха депозитнате лихви.
"Когато инвеститорите видят, че доходността на паричните фондове расте, а по депозитите - не, те ще започнат да преместват пари", каза Посар, отбелязвайки, че това ще отнеме около месец.

От Матю Бослер и Лиз Маккормик, със съкращения

Последни новини
Още от Пазари