Danske Bank oтписва активи за над $600 млн.

Най-голямата банка в Дания предприема хода поради по-високите изисквания за капиталова адекватност

Снимка: Peter Kollanyi/Bloomberg Снимка: Peter Kollanyi/Bloomberg

Най-голямата банка в Дания отписа от баланса си стойността на свои нематериални активи във Финландия и Северна Ирландия за над $600 млн., съобщава Bloomberg. Основната причина по-високите изисквания за капиталова адекватност и ниските постъпления от тях.

Danske Bank заяви в петък, че в резултат на тест за обезценката активите ще отпише от своя годишен отчет за 2015 4,5 милиарда датски крони ($653 милиона) преди облагането с данъци. Решението означава, че собственият капитал ще бъде намален с около 4,4 милиарда крони, като данъчният ефект ще е в размер на 100 милиона крони.

"Обезценката на репутацията се основават на дългосрочните оценки и не е свързана с очакваните краткосрочни събития на звената, работещи във Финландия и Северна Ирландия", каза Хенрик Рамлау-Хансен, главен финансов директор на банката. "Освен това, обезценката е от технически характер и не оказва влияние върху нашия регулаторен капитал или ликвидност."

Акциите на Danske Bank ce търгуват на цена 180.70 крони за брой на борсата в Копенхаген. Пазарната капитализация на дружеството е малко под 180 млрд. крони.

 

Последни новини
Още от Пазари