UBS направи обратно изкупуване за над $6 млрд.

Целта на най-голямата швейцарска банка е намаляване на разходите за лихви

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

UBS AG е направила обратно изкупуване на основен и подчинен срочен дълг за приблизително 6,1 млрд. швейцарски франка ($6,1 млрд.) с цел намаляване на разходите за лихви, пише Bloomberg.

Споразумението е било одобрено на 15 декември, съобщи банката в четвъртък. Най-голямата финансова институция в Швейцария отправи предложение да изкупи обратно 17 дългови и облигации на обща стойност приблизително 16 млрд. франка. Банката очаква разходите, свързани с обратното изкупуване през четвъртото тримесечие, да са на стойност 272 млн. франка.

Сделката ще има "несъществен ефект" върху съотношението на капитала от първи ред – основната мярка за финансова стабилност, посочва UBS в съобщението си.

"Тази сделка е в съответствие с нашия проактивен подход за оптимизиране на разходите за лихви на групата, като същевременно запазва нашата силна ликвидност, финансиране и капиталова позиция", отбелязва най-голямата швейцарска банка в изявлението си.

UBS очаква да oтчете разход от около 272 млн. швейцарски франка през четвъртото тримесечие на 2015, свързан със сделката. Институцията очаква да възстанови сумата за приблизително 2 години, основно чрез намаляване на бъдещите разходи за лихви от закупените облигации лихвени.

Последни новини
Още от Пазари