Влиза ли китайският юан в „нова нормалност“

Коментар на Рой Тео, старши валутен стратег в ABN Amro Bank

Юан. снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Юан. снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Старши валутният стратерг в  ABN Amro Bank Рой Тео коментира пред Bloomberg ситуацията с юана на фона на поевтиняването му през последните 8 дни и обявяването на новия търговскопретеглен индекс за измерване на стойността му спрямо кошница от валути от страна на Китайската народна банка. Ето какво каза той:

Мисля, че Китайската народна банка се опитва да тества пазарната волатилност в случай, че спре да се намесва на валутните пазари, каза Тео по отношение на новия търговскопретеглен индекс на юана. Действията са подобни на тези при предишната среща на Комисията по операциите на открития пазар на Фед през септември, когато и двете версии на юана – CNY (валутата, която се използва в границите на Китай б.р.) и CNH(валутата, която се търгува свободно само извън Китай б.р.) поевтиняха и станахме свидетели на сериозни разлики в стойностите им. С времето обаче очакваме отстъпката, с която се търгува CNH спрямо CNY, да се свие в следващите седмици. Вече станахме свиделите и на намеса от страна на Китайската народна банка през последните дни. Не е в неин интерес да позволи на  юанът да поевтинее рязко заради продължаващите притеснения за изтичане на капитали от Китай. Кошницата от валути в новия индекс за измерване на стойността на юана, е прогрес и дава повече прозрачност след решението юанът да стане резервна валута на МВФ. Новият индекс е подобен на компилираните от други централни банки, които публикуват свои собствени търговско претеглени индекси.

В предходни периоди, през последните две години, видяхме, че когато залозите на пазарите за поевтиняване или поскъпване на юана станат прекомерни, централната банка се появява, за да предупреди пазара, че посоката на движение на валутата не е едностранна. През последните няколко седмици, следейки различни индикатори, изглежда, че залозите за допълнително поевтиняване на юана се увеличават прекомерно. Очакваме Китайската народна банка да защити юана.

По отношение на юана прогнозираме валутен курс от 6,55 юана за долар до края на следващата година. Пазарът от друга страна взема предвид много по-голямо поевтиняване и затова смятаме, че е прекалено мечи настроен. По отношение на японската йена, тя поскъпна с около 2% спрямо търговско претеглената кошница от валути. С поевтиняването на петрола, смятаме, че това е сериозно предизвикателство пред BoJ за постигането на целта за инфлация от 2%. Като цяло очакваме повече монетарни стимули от Японската централна банка през 2016 г.

 

Последни новини
Още от Пазари