Илиев: Оптимизма на Уолстрийт се премести трайно на европейска територия

Добрите новини от британския пазар на труда повишиха FTSE 100 за втора поредна сесия

Мартин Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стартиралият вчера оптимизъм в САЩ премина през Азия и помогна на европейските индекси да реализират пачалби в днешния търговски ден. Така обобщи началото на борсовите сесии в Европа пазарният анализатор Мартин Илиев. Всички европейски индекси са на зелена територия в рамките до 1% повишение, допълни той.

Добри новини получихме от германското производство – PMI за декември е 53.1, каза анализаторът. Подобни бяха данните за британската безработица – спада до 5.2% при прогнози за застой на 5.3% - това е най-ниското дъно от средата на 2008 насам, каза Илиев. При новоподадените молби за помощи при безработица прогнозите бяха за 1500 ръст, като те бяха „преизпълнени“ за нещастие до 3900 допълнителни за декември. Тези новини, обаче не повлияха на цялостната пазарна еуфория, коментира анализаторът.

Тези новини помогнаха на FTSE 100  да регистрира ръст за втори пореден ден, което бе впечатляващо на фона на осемте поредни сесии когато беше на червено преди това. Трудна година беше за FTSE, каза Илиев. Той се понижава с 5% на годишна база. Това е втора поредна година на отчетени загуби – нещо невиждано от 2002. Ситуацията все повече наподобява дните непосредствено преди фалита на Lehman Brothers през 2008, допълни той. От 93 индекса, следени от Bloomberg само 15 са над чертата, като дори S&P 500 е с процент надолу през тази година.

„Не искам да съм черноглед, но предстои много тежка година за капиталовите пазари“, каза Илиев

Последни новини
Още от Пазари