Базови ефекти предполагат по-ниска инфлация през 2016

Поевтиняването на петрола в последните седмици може да има базов ефект през някои месеци следващата година

снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Изглежда петролният пазар изобщо не се интересува от инфлационната цел на Марио Драги, пише Bloomberg. По-малко от две седмици след като президентът на ЕЦБ обяви допълнителни стимулиращи мерки в подкрепа на икономиката и инфлацията в еврозоната, новите понижения в цената на петрола вече може да са подкопали усилията му. Анализатори от Nomura International Plc и JPMorgan Chase & Co. казват, че прогнозата, която Драги направи по-рано през декември за инфлация от средно 1% през 2016 г., може би е прекалено амбициозна.

Шарл Арно и Сам Бони от Nomura са стигнали до заключението, че сривът от 25% в цената на лекия суров петрол WTI от октомври насам може би вече хвърля сянката си върху инфлацията следващата година. Двамата експерти са изчислили, т.н. базови ефекти - приносът на големи промени в цените в една година върху нивото на даден показател, в случая инфлацията през следващата година - които могат да окажат влияние през 2016 г.

Поевтиняването на петрола в последните седмици може да има базов ефект през някои месеци следващата година, твърдят анализаторите. Това от своя страна може да задържи инфлацията в еврозоната в тесни граници. В момента тя е на ниво от едва 0,1 на сто. “Базовите ефекти в началото на следващата година означават, че водещата инфлация би трябвало да остане по-ниска, отколкото прогнозирахме само преди две седмици”, пишат двамата анализатори в писмо до клиентите си. “Преди очаквахме инфлация от 1% в началото на 2016 г., но заради по-слабите петролни цени инфлацията може да достигне едва 0,5% до 0,6%”, се казва още в документа.

В декемврийската си прогноза ЕЦБ базира очакванията си за ръста в потребителските цени през 2016 г. на средна цена на петролния сорт Брент от 52,2 долара за барел. В момента обаче Брент е под 40 долара за барел. Ако това продължи, инфлацията в еврозоната няма да достигне прогнозирания 1%, посочва анализаторът от JPMorgan Рафаел Агуере. А ако петролът падне до 20 долара, еврозоната несъмнено ще навлезе в дефлация, предупреждава експертът. 

От Bloomberg Benchmark

Последни новини
Още от Пазари