Европейският автомобилен пазар се забавя през 2016 г. след сериозния ръст

Прогнозата е на IHS Automotive

Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg

Европейският автомобилен пазар ще се забави след най-бързия си темп на ръст от поне 10 години насам, тъй като потребителите все повече избират алтернативи пред това да притежават собствен автомобил, пише Bloomberg. 

Новорегистрираните автомобили в Европа се очаква да нараснат с 8% през годината до над 14 милиона превозни средства за първи път от 2009 г. насам. Темпът на ръст ще се забави до около 2% през следващата година и пазарът едва ли ще достигне върха от 2007 г., когато за година бяха регистрирани 16 милиона нови автомобила. Това показва пазарно проучване на IHS Automotive. 

„Структурно нещата се промениха. Хора, които трябваше да са сред потенциалните купувачи, никога няма да станат такива“, каза Карлос да Силва, мениджър за прогнозите за европейския автомобилен пазар в IHS Automotive. Сред тях влизат пенсионерите, които получават по-ниски пенсии заради орязванията на правителствените бюджети, както и нарастващия брой хора, живеещи в градове с добри транспортни мрежи. 

Предвиденото забавяне в Европа няма да се хареса на автомобилните производители, които вече са принудени да се справят със забавяне на пазарите в Китай, Русия и Бразилия. 

През 2016 г. „растежът ще е много по-нисък. Скокът, който видяхме тази година, а също и икономическото възстановяване ще останат бавни“,каза да Силва. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари