Чехич: Европейските акции се завръщат

VW губи пазарен дял в Европа на фона на скандала с емисиите, каза анализаторката

Нейра Чехич Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Нейра Чехич Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Акциите на водещите европейски индекси отскачат от десетседмичното дъно, прекъсвайки петдневната поредица на загуби. Така обобщи началото на търговския ден в предаването „В развитие“  по Bloomberg TV Bulgaria анализаторката от лондонския офис на Bloomberg Нейра Чехич. Германският DAX и френският CAC бяха сред най-големите напредващи, повишавайки се с 2%, добави анализаторката.

Stoxx 600 все още е със 7.7% надолу този месец – най тежкия декември от 2002 насред отстъпление на суровините, опасения за затягането на американската парична политика и разочарования за обхвата на европейските стимули, каза Чехич.

VW  отнесе най-голямата си загуба на месечен пазарен дял в Европа от началото на скандала с манипулираните емисии през септември. Купувачите започват да се ориентират към коли на Ford Motor Co., Daimler AG и Fiat Chrysler Automobiles NV, като VW  беше с 24.5% дял в новите регистрации на автомобили през ноември спрямо 26.8% година по-рано, според данни, публикувани във вторник от базираната в Брюксел Европейска асоциация на автомобилните производители или ACEA.

Въпреки че Volkswagen успя да регистрира ръст в продажбите от 4.2% до 1.12 млн. МПС, той беше доста по-нисък от средния за отрасъла от 14%.

Подсилени от новите си модели джипове, конкурентите успяха по-добре да се възползват от възстановяването на европейските бизнес и протребителско довериe, както и от възмущението сред производителите от измамата с емисиите. Базираният във Волфсбург производител планира да върне от пазара 8.5 млн. автомобили с дизелов двигател през януари като част от компенсацията след скандала. Volkswagen каза, че настройките ще продължат поне година. 

Последни новини
Още от Пазари