Илиев: Китай е оазис на растеж сред падащи азиатски пазари

Юанът удари четиригодишно дъно, каза анализаторът.

Мартин Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа стартира добре с много малко червено във водещите индекси. Така обобщи началото на  борсовата сесия в Стария континент пазарният анализатор Мартин Илиев в предаването "В развитие". Той говори и за настроенията на азиатските пазари.

В Азия сред инвеститорите преобладаваше песимизмът. Освен в Китай, който беше „оазис на растеж”, заяви Илиев. Шанхайският  борсов индекс регистрира повишение с 2.5%. Причината за този оптимизъм в Поднебесната империя е едно заявление на Китайската народна банка в събота, в което се твърди, че фиксингът на юана ще бъде определян не само спрямо долара, а от кошница от 13 валути.

В осем от десетте борсови сесии откакто юанът стана резервна валута той завършва надолу, като днешният му курс представлява четиригодишно дъно, каза анализаторът. Това е стъпка към заявената от китайското правителство посока на пълна конвертируемост на „ренминби”.

Въпреки, че китайската валута се обезценява спрямо долара, тя расте спрямо всички други валути, което илюстрира степента на изменение в експортно-ориентираната икономика. Преди дни беше поет ангажимент от китайския президент Си Дзинпин за стабилност на юана.

Последни новини
Още от Пазари