Добри данни от Япония намаляват шанса за стимули

Индексът на доверието на големите производители Tankan е без промяна

Харухико Курода. снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Харухико Курода. снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Доверието в японската икономика неочаквано бе задържано в последните няколко месеца, подсказвайки, че рекордните корпоративни печалби компенсират несигурността за ефектите от очакваното повишение на лихвените проценти в САЩ и забавянето в Китай, съобщи Bloomberg.
Индексът на доверието на големите производители Tankan остана без промяна на ниво 12 през декември, заяви Bank of Japan в понеделник, което е малко по-добре от средната прогноза от 11 на Bloomberg. Прогнозира се понижение на индекса до 7 през март. Положителна стойност означава, че има повече оптимисти отколкото песимисти сред индустриалците.
Данните са последните от серия скорошни оптимистични доклади за икономическия ръст в Япония и за капиталовите разходи, които подкрепят възгледа, че допълнителните парични стимули няма да са неизбежни.

Управителят на банката Харухико Курода разчита на компаниите да увеличат инвестициите и заплатите и да стимулират икономиката, като основният ценови индекс на централната банка намалява от август насам.

Проучването показва, че доверието на корпорациите е солидно. Данните за капиталовите разходи също потвърждават, че компаниите са настроени за повишаване на разходите, коментира икономистът от Nomura Securities Co. Ясухиро Тахаши. По думите му данните също така подкрепят мнението, че няма да има допълнително разхлабване на паричната политика.

Слабата йена помага да се увеличат печалбите от чужбина за японските компании, когато те се репатрират. Големите производители основават своите планове на предположението, че йената ще бъде средно  119.40 за долар, след като отслабна с 30% след идването на Шиндзо Абе на власт през 2012.
Йената се търгуваше за 120,93 в 09:40 часа в Токио.

 

Последни новини
Още от Пазари