Катар води поевтиняването на акциите в Близкия изток

Катар води поевтиняването на акциите в Близкия изток

Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Катарските акции водят поевтиняванeто на пазарите в Близкия изток, след като петролът падна до 7-годишно дъно, сигналите за увеличаване на растежа в Китай са малко и се очаква Фед да вдигне лихвите в САЩ. 

Индексът на Катарската борса QE загуби 3,9% до ниво от 9625,36 в 10:54 местно време в Доха. Това е най-ниското му ниво от октомври 2013 г. насам. Дубайският индекс DFM General Index е на негативна територия шести пореден ден, което е най-дългия период на загуби от една година насам. Инвеститорите се тревожат, че компанитее в Дубай – търговският хъб на Близкия изток – може да пострадат, ако правителствата на страните, разположени на Персийския залив, намалят разходите си през следващата година. Индексът на борсата в Абу Даби ADX General Index загуби 1,7%. 

„Евтиният петрол, разпродажбата на световните пазари и изискванията за допълнително обезпечение (за търгуващите на марджин б.р) започват да оказват сериозно влияние“, каза Хишим Каири от най-голямата брокерска финансова компания в Дубай Mena Corp. Financial Services. 

„Катар изпитва най-големия удар, липсата на интерес от чуждестранни инвеститори наистина постави пазарът под натиск“, каза Ахмед Шехага от NBAD Securities. 

Развиващите се пазари изпратиха най-лошата си седмица от септември насам за периода 7 – 11 декември. Цените на активите от Шанхай до Истанбул и Сао Пауло вървяха надолу. 

Докато пазарите се готвят за решението на Фед на срещата на 15-16 декември и търсят признаци за възстановяване на растежа в Китай, пазарите в Близкия изток са разтърсвани и от поевтиняването на петрола. Петролът е основен източник на приходи за държавите от региона и назряват опасения, че те ще намалят бюджетните си разходи. 

От Дария Соловиева, Bloomberg 

 

Последни новини
Още от Пазари