Радомирова: Българите пият бира наравно с белгийците

Имаме възраждане на микропивоварните в България и Европа, каза председателят на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова.

Ивана Радомирова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивана Радомирова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българите пият бира наравно с белгийците и повече от британците и холандците. Това заяви в „Бизнес старт” изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова. Тя говори за тенденциите пред сектора и позицията на България в международната конюнктура по редица потребителски показатели. 70,6 литра на година е средното изпито количество пиво от европееца, като в България консумираме малко над това – 72 литра.

В Европа има 4500 микропивоварни, като само тази година са открити 700 нови, каза тя, подчертавайки каква неотменна част е била бирата от бита на хората на Стария континент: „Почти е нямало квартал без пивоварна. Сега преживяваме възраждане на тази традиция”, каза Радомирова. И в България тази тенденция набира скорост, макар и по-бавно. Тази година са открити четири микропивоварни - основно в ресторанти, каза тя.

На въпрос имат ли какво да научат голимите бирени концерни от малките пивоварни тя отговори, че те могат да експериментират за индивидуални предпочитания, а комерсиалната бира има по-дълъг срок на годност, затова трябва да се придържат към тесен набор технологии. Тя отбеляза, че бирата е изцяло естествен продукт без консерванти, а трайността се постига с филтрация и пастьоризиране.

 

Последни новини
Още от Пазари