Илиев: Европейските акции се търгуват на червено

Glencore и Anglo American са двете най-губещи фирми във FTSE 100 за 2015, отбеляза анализаторът.

Мартин Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички водещи европейски индекси са на червена територия. Така обобщи търговския ден към настоящия момент пазарният анализатор Мартин Илиев в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria. FTSE 100 е сред най-губещите заради голямата концентрация на минни и суровинни компании в индекса, обясни Илиев.

Двете най-зле представящи се компании за годината са миннодобивните Glencore и Anglo American. Те изгубиха по 72% и 73% съответно от пазарната си капитализация тази година. Въпреки това, Glencore подскочи с цели 9% днес след изявление на изпълнителния директор, който разкри планове за свиване на дълга, чрез разпродажба на активи и съкращаване на дивиденти. Тези дългове бяха натрупани през последните десет години, когато цените на суровините растяха и с тях компанията се разрастваше, каза Илиев.

В своеобразен индекс на Bloomberg сред двадесетте компании с най-високо съотношение между дивидент и цена на акциите дванадесет са добивни компании, каза анализаторът. Можем да очакваме понижение на дивидента повсеместно в отрасъла с оглед падащите цени на суровините.

Последни новини
Още от Пазари