Суровините си поеха дъх

Брент поскъпва с 1% след рекорд във вторник

Рафинерия. снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Рафинерия. снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Петролът си поема дъх след разпродажбите през последните дни, след като Брент падна под 40 долара за барел във вторник за първи път след февруари 2009. Но в сряда бенчмаркът нарасна с повече от 1%. Американският сорт WTI поскъпна в сряда с 1.2% до $37.94.
Разпродажбите на петрола бяха предизвикани от липсата на решение за съкращаване на добива от ОПЕК. Очаква се също така запасите от петрол на САЩ да се увеличат за 11 поредна седмица с 1.3 млн. барела, показва предварително допитване на  Bloomberg.
Металите се повишиха, след като потребителските цени в Китай нараснаха по-бързо от очакванията и вносът на петрол, мед и желязна руда отчете ръст. Това е сигнал, че търсенето в най-големия потребител на метали се стабилизира. Медта поскъпна с 0.3% до $4,600 за метричен тон, никелът - с  0.8%, а алуминия - с 0.9%.
Но желязната руда се понижи с 1.1% до $38.65, което според Metal Bulletin Ltd. е най-ниско ниво от май 2009. Спадът може да бъде продължен до $20 за метричен тон през 2017, според Axiom Capital Management Inc.

Разпродажбите на европейските минни компании се разшириха за седми ден, въпреки че цените на металите се увеличиха, а фючърсите на петрола се повишиха за първи път от четири дни..

Акциите на Anglo American Plc водят понижението със 7.5% спад 10:40 a.m в Лондон, което прави 75% срив за годината. Индексът Stoxx Europe 600 пада за втори ден, като акциите на развиващите се пазари паднаха до най-ниско ниво това тримесечие, предаде Bloomberg. 

Норвежката крона поведе списъка на поскъпващите валути. Но юанът се понижи след като китайската централна банка намали валутния си курс до нива, невиждани от 2011.

Суровинният индекс Bloomberg Commodity Index се повиши с 0.6%, след като във вторник затвори на най-ниско ниво от 1999. 

Настроенията на пазара са предимно негативни, казва Алекс Скот от Seven Investment Management. "Инвеститорите имаха трудна година и се мъчат да видят откъде може да дойде положителен катализатор." Индексът се понижи с 24% през 2015.

В същото време  Bloomberg World Mining Index падна до най-ниско ниво от кризата през 2008. Акциите на  Glencore Plc и Freeport-McMoRan Inc. отбелязват понижение с 70% през 2015 като производителите съкращават производство и работни места.

Последни новини
Още от Пазари