Поевтиняването на суровините заплашва дивидентите

Най-големите дивиденти дават петролните и миннодобивните компании

Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

С поевтиняването на суровините до най-ниските им нива от разгара на Световната финансова криза насам, дивидентите, изплащани от най-големите петролни и миннодобивни компании в света, изглеждат все по-трудно оправдани. 

По данни, компилирани от Bloomberg, сред 20-те от 500 най-големи компании в света (класирани по приходи), за които се очаква да платят най-висока доходност от дивиденти през следващите 12 месеца, 17 са компании, работещи в сферата на природните ресурси. 

Сред тях са най-голямата миннодобивна компания в света – BHP Billiton – чиято очаквана доходност от дивиденти (дивидентът, разделен на цената на акция) е над 10% по цената на книжата на компанията, търгувани в Лондон. Plains All American Pipeline е най-отгоре в класацията с доходност от 13,7%. Ecopetrol, най-големият петролен производител в Колумбия, се очаква да донесе 11,6% дивидентна доходност. За сравнение средната стойност на дивидентната доходност сред всички 500 компании е 3,5%. 

„Инвеститорите подсказват, че нивата на дивидентите доходности, дори по-скоро обявените, като тези в средата на годината, като цяло не са устойчиви“, каза Джереми Съсман, анализатор от Clarksons Platou Securities. „Настоящата среда е една от най-трудните, на които сме ставали свидетели в сферата на природните ресурси и увеличава натиска върху мениджърските екипи за намаляване на разходите“. 

Компании като Miners Anglo American, Freeport-McMoran и Glencore преустановиха изплащането на дивиденти, за да не се лишават от ограничени парични ресурси. От друга страна най-големият производител на петрол в Италия Eni и собственикът на петролопроводи Kinder Morgan понижиха дивидентите. 

Макар че изпълнителните директори, особено на петролни компании като Shell и Chevron, обещават да продължат да изплащат дивиденти, изглежда инвеститорите вземат предвид възможността още компании в сектора да понижат дивидентите.  

От Уил Кенеди и Рактийм Катакий, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Пазари