Миннодобивните компании са смазани

Пазарен коментар на Марк Бартън, Bloomberg

Марк Бартън/Bloomberg Марк Бартън/Bloomberg

Спадът при Anglo American не спря и акциите и отново се сриват, като повличат и цените на останалите суровини. Световният миннодобивен индекс на Bloomberg, едно мерило за повече от 80 миннодобивни компании по целия свят падна до ново седемгодишно дъно.

Днес данните от Китай не бяха толкова лоши, инфлацията се е покачила с 1,5%, което показва увеличаване на търсенето във втората най-голяма икономика в света. Миннодобивните компании все още са на загуба, индексът на Bloomberg е паднал до ново дъно от 1999 насам.
Докато сме на  темата за Китай, юанът падна до 4-годишно дъно. Китайската централна банка  намали фиксинга до най-ниските нива от 2011. Според информация на Bloomberg, това, което Китайската банка прави, изпреварва Федералния резерв, обезценявайки юана, когато всички очакват следващата седмица Фед да вдигне лихвите за първи път от почти 10 години. 
Откакто Китай намали референтния лихвен процент с 1,86% на 11 август, юанът е спаднал с 3,3%. Част от този спад се дължи на издигането му до една от резервните валути в кошницата на МВФ.
Много набързо поглеждаме и към химичната индустрия, това е графика от последния месец. BASF се издигаше, а сега спада. Химикалите реагират на новината, че Dow Chemical и Dupont водят преговори за сливане. Комбинацията от тях би била втората най-голяма химическа компания в света, след германската BASF, както и най-голямата компания за семена и пестициди. 
Тази част от химическата индустрия гори от преговори за сливане и придобиване. Monsanto се интересува от Syngenta, швейцарската компания за пестициди, ChemChina също проявяват интерес, но Syngenta заяви, че не се интересува от подобни преговори. 
Цялата химическа индустрия гори от преговори за сливане и придобиване, но поради спада на всички 19 промишлени групи от индекса Stoxx 600, не виждаме чак такъв голям интерес към химическия сектор, но отново миннодобивните компании са смазани. 

Последни новини
Още от Пазари