Нончев: Петролът се възстанови, но не напълно

Липсата на решение на ОПЕК означава, че „всеки може да прави каквото си иска”, каза анализаторът по повод независимата петролна политика на всяка една отделна членка, цитирайки иранския петролен министър.

| Препоръчан материал
Иван Нончев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Нончев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лекият суров петрол се възстанови до 38 долара за барел, а Брент достигна 41.10. Това каза в ефира на „В развитие” парарният анализатор Иван Нончев от Bloomberg TV Bulgaria. Той говори за възстановяването на петрола от вчерашната разпродажба и как всяка петролна страна се справя с кризата на ниските цени. Както виждаме, петролът се възстановява, но не още напълно, допълни Нончев.

Според иранския петролен министър липсата на решение означава, че всеки може да прави каквото си иска, заяви анализаторът. Страните от Залива изпитват големи трудности в тази ситуация, колкото и да не им личи, каза Нончев. Много от валутите им са фиксирани към долара, но е вероятно да премахнат пега, за да подкрепят износът си. Местните фондови пазари отчитат спадове за месеца. Банките мислят за свиване на кредитирането.

Все пак, отбеляза анализаторът, има и печеливши от създалата се конюнктура – потребителите и рафинериите. В САЩ горивата не са били по-евтини от последните шест години, като в следващите няколко седмици може да спаднат под два долара на галон. В момента средната цена за страната е 2.03 (0.95 лв. за литър). Рафинериите продават сега горива с по-висок марж, отколкото преди спада на цените. 

Последни новини
Още от Пазари