Лун: Петролът повлича всичко със себе си надолу

Разпродажбите, започнали вчера в САЩ, се пренасят на сутрешната търговия в Азия, съобщи анализаторката от Bloomberg Hong Kong.

Хайди Лун Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Хайди Лун Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Акциите на индустриалците и производителите на суровини в Азия бележат спад във връзка със вчерашната разпродажба на активи в САЩ, породена от падащия петрол. Това съобщи във видеовръзка в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria Хайди Лун от офиса на Bloomberg в Хонконг. Тя говори за състоянието на азиатско-тихоокеанските пазари.

Загуби се наблюдават във всички главни индекси, най-силни при китайските индустриални и суровинни фирми. Задълженията по маржин (парите, заемани от инвеститорите с цел спекулация) намаляват след като инвеститорите започнаха да се оттървават от акциите си – факт, който показва, че започват да усещат риска, подчерта Лун. В Хонконг, главните енергийни компании CNOOC, Petrochina и Shenhua Energy загубиха 3.5%.

От към добрата страна, японският БВП бе ревизиран на тримесечна база, след като се съкрати с 0.8 през предишната четвърт. Това спомогна намаляването на загубите на местните индекси, които останаха на плато през целия ден.

Австралия бе също ударена много сериозно, коментира анализаторката. Производителят на втечнен природен газ (LNG) загуби 14% в днешния ден. Петролният и газов гигант Santos загуби 12.5%. Грозна е картинката за суровините – желязната руда падна под 40 долара за тон, което е десетгодишно дъно, каза Лун.

Последни новини
Още от Пазари