Фортунов: Петролът може да падне под 30 долара през 2016

Станислав Фортунов, дилър "Международни пазари" в "Бенчмарк Финанс" във "В развитие", 8 декември

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тази година можем да станем свидетели на спад на американския петрол под 35 долара за барел, коментира Станислав Фортунов. 

Сривът на цените е породен от свръхпредлагането на суровините и слабото търсене от Китай. Импулсът, който бе забелязан във вторник, се дължи на ръст на вноса от Китай, обясни дилърът.

Очертават се разногласия между Саудитска Арабия и Иран. Очаква се Техеран да повиши добива с 1 млн. барела дневно, а Саудитска Арабия да отговори със същото, което ще натисне цената, допълни Фортунов.

Решението на ОПЕК е продиктувано от стремеж за защита на пазарните дялове, но това води до още по-голям срив, коментира той. Задава се нещо като криза между СА и Иран. Иран беше изпратила писмо до другите страни членки да спазват тавана от 30 млн. долара за барел, но това не се случва. Но Саудитска Арабия не отстъпва, обясни той.

За момента няма индикации за разпад на картела, смята обаче той.

Проблемът не е в търсенето, а в изключително високото предлагане. Няма индикации, че другите участници на пазара ще намалят производството, така че свръхпредлагането ще продължи да се увеличава, обобщи анализаторът.

Петролът може да падне под 35 долара за барел, а до средата на следващата година - и под 30 долара, прогнозира Дори може да се случат нива от 25 долара към средата на 2016, преди срещата на ОПЕК (през юни - бел. ред.).

Последни новини
Още от Пазари