Европейските облигации по-привлекателни след решението на ЕЦБ

Драги разочарова и доходностите по европейските ДЦК скочиха

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Европейските облигации все още не трябва да бъдат отписвани, пише Bloomberg. Доходността по немските държавни облигации скочи с най-много от 2011 г. насам на 3 декември, когато Марио Драги изненада пазарите със стимули, останали далеч под очакванията. Разпродажбата на облигации, последвала решението на ЕЦБ, доведе до увеличаване на доходността по немските 10-годишни ДЦК до най-високо ниво спрямо прогнозите на анализаторите за края на годината от юли насам. 

Перспективите пред инфлацията и растежа в еврозоната остават занижени и интересът към европейските облигации вероятно скоро ще се възобнови според Commerzbank AG, първичният дилър на немски дълг с най-висок рейтинг. Срещата на ОПЕК също не даде надежди за ръст в инфлацията в еврозоната, като на нея беше взето решение таванът за производството на петрол от организацията да бъде поставен на рекордно високо ниво. 

Доходността по немските 10-годишни ДЦК нарасна с 0,22% до 0,68% в края на търговската сесия в 17:00 ч. местно време в Лондон. Това е най-големият ръст в доходността от седмицата, приключила на 5 юни. В резултат цената на облигациите падна с 21,10 евро на всеки 1000 евро номинал. 

Доходността по 2-годишните немски ДЦК нарасна с 0,11% до -0,3%, след като преди решението на ЕЦБ беше паднала до -0,454%. 

Оптимизмът на бичи настроените спрямо облигациите инвеститори беше попарен от решението на ЕЦБ, което не отговори на очакванията за агресивно увеличение на стимулите. Увеличаването на доходностите обаче прави облигациите по-привлекателни за потенциални инвеститори, които искат да влязат на пазара сега. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари