BoE едва ли ще подкрепи паунда

Не се очаква вдигане на лихвите във Великобритания през декември

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Бичи настроените към паунда анализатори, които търсеха подкрепа за британската валута от Английската централна банка, може да останат разочаровани, пише Bloomberg. 

След като през последната седмица (30 ноември – 4 декември) паундът падна до най-ниското си ниво спрямо долара от над 7 месеца и стигна най-ниската си стойност спрямо еврото от октомври, лирата едва ли ще се възстанови значително според Лий Хардман, валутен стратег в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. 

През по-голямата част на 2015 г. паундът беше разкъсван между очакванията за паричните политики на ЕЦБ и Фед. Освен това икономическите данни, идващи от Великобритания през последните седмици, сигнализират неравномерно възстановяване, като допълнително затвърждават мнението, че BoE може да се въздържи от вдигане на лихвите през 2016 г.

Занижените очаквания за увеличение на лихвите от страна на Английската централна банка „премахнаха един ключов фактор, който подкрепяше паунда в краткосрочен план и така той стана по-уязвим към поевтиняване“, каза Хардман. 

Очаква се BoE да остави основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5% през декември и да запази нивото на активите в счетоводния си баланс, изкупувани според програмата за изкупуване на активи на централната банка, на ниво от 375 милиарда паунда. 

Протоколът от срещата

BoE ще публикува и протокола от срещата след като обяви решението си. Той може да се окаже по-важен за пазарите, защото ще покаже как са гласували членовете на Комисията по парична политика на BoE и може да даде насоки за бъдещите действия на институцията. 

ЕЦБ и еврото

Макар че паричната политика на ЕЦБ остава значително по-разхлабена от тази на BoE и монетарните стимули в еврозоната продължават, паундът поевтиня спрямо еврото след като ЕЦБ не отговори на очакванията на инвеститорите на 3 декември, когато намали депозитната лихва до -0,3%

Поевтиняването на паунда

Седмичният спад на паунда спрямо еврото достигна 2,2%, като 72,07 пенса се търгуваха за 1 евро в 17:28 ч. местно време в Лондон на 4 декември. По-рано през деня паундът дори достигна ниво от 72,51 пенса за евро, което е най-ниското му ниво спрямо европейската валута от 22 октомври. На втори декември паундът стигна и най-ниското си ниво спрямо долара от април като поевтиня до 1,4895 долара за паунд, преди да се възстанови с 0,4% до 1,5093 долара за паунд. 

 

Последни новини
Още от Пазари