Русия ще се отклони от намаляването на лихвите

Банката няма да промени ставката на 11 декември

Елвира Набиулина. снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg Елвира Набиулина. снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg

Русия вероятно ще се отклони отново от следващо намаление на лихвените проценти в страната, пише Bloomberg. Точно, когато пътят на ново облекчаване на условията бе разчистен през последните месеци, в резултат на почивката, която бе дадена през септември. Ситуацията обаче се промени мигновено след свалянето на руския бомбардировач от Турция миналия понеделник.

Очаква се ценовото равнище да се успокои през ноември до най-ниските си нива за тази година, но след предприетите търговски мерки срещу Турция, в добавка към новата магистрална такса, страната е заплашена от навлизането в нова инфлационна спирала.

Данните за инфлацията, които трябва да излязат днес или в понеделник се очаква да покажат охлаждането й в трети пореден месец до 14.9% при 15.6% за октомври, сочи проучване на Блумбърг. И макар това да се брои като моментна победа за управителката на банката на Русия Елвира Набиулина, трябва да се посочи, че преследването на средносрочната инфлационна цел от 4% не е никак лесно. Особено, когато Набиулина трябва да управлява криза след криза, зачестили след мартенското присъединяване на Крим.

Вече над година и половина се води ожесточена борба за приспособяване на политиката на руската централна банка и икономиката на страната към изобилието от рискове пред Русия – от геополитиката, през колебанията на суровините и валутния пазар. Последният неблагоприятен развой в отношенията между Русия и Турция може да принуди членовете на Банк России да приключат годината с половин процентен пункт под извънредното затягане на лихвената политика през миналия декември.

От Barclays вече смятат за провалени плановете за намаление на лихвата през този месец, поради очаквания ценови ефект в резултат на търговските ограничения. „Има изоблие от толкова много и разнообразни рискове, така че от Банката на Русия ще предпочетат да останат предпазливи, като изчакат и анализират ситуацията впоследствие“, смята Лиза Ермоленко от Capital Economics. Аналитикът смята, че банката ще остави вероятно лихвите непроменени за пореден месец и този път, като започне с намаляването им от догодина. Какво ще е решението на институцията ще научим след седмица, на 11 декември. Банката ще остави водещата си лихва без промяна на заседанието – такова е мнението на 11 от 21 икономисти, анкетирани от Блумбърг. Определено крехко мнозинство.

Независимо от кризата в Украйна, Набиулина започна с цикъла на затягане на политиката още, когато инфлацията бе стабилна под 7%.

Дори, когато икономическият растеж в Русия замръзна, а страната се запъти към първата си рецесия от 6 години, от Централната банка качиха рефинансиращата лихва преди година до рекордните за последните 16 години – 17%, като крайна мярка да възпре рухването на рублата.

Щатският долар поевтинява днес във втори пореден ден спрямо рублата. Понижението е от 0.25% до 67.425 рубли. От 23 ноември досега, щатската валута е поскъпнала с 4.2%, а за месец е нагоре със 7.6%.

Последни новини
Още от Пазари