Разделението на лагери е изпитание за ОПЕК

Пазарен коментар на Делян Петришки, 4.12.2015

Али ал-Наими, петролен министър на Саудитска Арабия на конференция на ОПЕК. снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Али ал-Наими, петролен министър на Саудитска Арабия на конференция на ОПЕК. снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Саудитска Арабия ще е противник на свиването на добивите без участието на Русия, а Венецуела се опитва да привлече около себе си всички членове на ОПЕК, изпитващи проблеми с паричните потоци. Така в едно изречение, от Bloomberg обобщават настроенията сред петролния картел предвид срещата на ОПЕК във Виена в петък.

От организацията изглежда са на път да запазят статуквото, въпреки противоборството в ОПЕК за промяна на политиката – това се случи на провелата се вчера необичайна неформална среща, предшестваща официалното съвещание днес.

От Саудитска Арабия са очертали своите виждания в четвъртък, изисквайки и от останалите големи производители на петрол извън групата, като Русия, да се присъединят към всяко действие, свързано със свиване на добивите. Това твърди за Bloomberg лице, запознато с разговорите. Сред изпитващите финансови проблеми страни са страни като Венецуела, Еквадор и Алжир, макар Саудитска Арабия да е също жертва на наложената от Кралството линия на поведение.

На тази среща, провела се в хотел, а не в централата на ОПЕК, петролният министър на Еквадор споделил, че предварителните разговори са били „трудни“. На същото това съвещание, Венецуела са поставили на масата на преговорите предложение за намаляване на производството на петрол с около 5%, твърди вътрешно лице. По думите му представителите на отделни страни са подкрепили предложението.

Ресорният министър на Нигерия обаче твърди, че от Саудитска Арабия така и не са предложили намаление на добивите. От нигерийска страна поддържат тезата, че са нужни световни услия за овладяване на поевтиняването на суровината.

Към това трябва да прибавим и позицията на Иран, които настояват за промяна в квотите, така че да се направи място за очаквания ръст на добивите в Ислямската република през 2016. Саудитците продължават да се придържат към миналогодишната си гледна точка, че решението за свиване на добивите няма да сработи докато големите независими производители на суровината, като Русия и Мексико, не се присъединят.

Не бива да се забравя, че при рязко поскъпване на петрола, то това ще даде и живителна сила на щатските шистови производители.

Що се отнася до тях, официални лица от Москва се придържат към линията, че свиването на добивите не е лек за пазара, който на първо място трябва да бъде разчистен от нерентабилните петролни проекти.

А и ще припомня публикацията на Ведомости, в която се цитираше руския енергиен министър Александър Новак, който даде да се разбере, че Русия не обмисля предприемане на мерки за свиване на добивите. 2015 година вероятно ще бъде рекордна за руската петролна индустрия по отношение на извлечения петрол.

Отделно в Мексико се прокарва сериозна инвестиционна политика за развитие на петролната индустрия в страната.

Важно е да се каже, че по информация на Bloomberg, нито един от големите производители извън ОПЕК не е дал сигнали, че биха подкрепили, каквито и да било усилия в картела за намаляване на производството.

Знаем, че квотите на ОПЕК от 30 милиона барел в денонощие се превърнаха в условни през последните 18 месеца. По-важното е друго. Индонезия, която напусна картела през 2008 година, е отново в играта. Там се добиват около 800 000 барела в денонощие, ще рече, че това ще доближи официалната цел на ОПЕК до 31 милиона барела.

Разделението на лагери поставя на голямо изпитание ОПЕК, след година на ниски цени на петрола и мрачните прогнози, че натискът върху петрола да продължи и през следващите месеци. Годишните приходи на 12-членния блок могат да намалеят до 550 милиарда долара от средните 1 трилион долара за последните пет години, изчислиха от Международната агенция по енергетика на 10 ноември.

Последни новини
Още от Пазари