Пазарен коментар: Най-важни днес са месечните данни от САЩ

Големи надежди се възлагат на ноемврийските данни за заетостта в САЩ, казва Иван Нончев

Иван Нончев Синмка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Нончев Синмка: Bloomberg TV Bulgaria

Прогнозата е, че САЩ ще добавят 200 000 нови работни места – по-малко от изненадващите октомврийски 271 000, коментира Иван Нончев от Bloomberg TV Bulgaria. Нивото на безработицата там е 5% в момента – най-ниското ниво от април 2008, по-интересни за данните за броя на безработните, каза водещият. Броят на безработните и наетите на непълен работен ден все още е 15.6 млн. души, въпреки което е с 4 млн. по-малко от пика на кризата, поясно той.

Ще трябва да се обръща внимание на данните от американския сектор на услугите – който съставлява 70% от икономиката. Проучване на Bloomberg сред изпълнителни директори в бранша коментират, че са леко песимистични за икономиката и затова ще намалят темпа на немане на нов персонал, каза Нончев.

Интерес представляват данните за ръстът на доходите. През октомври регистрираха ръст с 2.5% на месечна база – най-бързият такъв от Голямата депресия насам. Покачването на годишна база ще трябва да е минимум 3.5%, за да може новините да бъдат считани за добри, поясни той.

Данните ще бъдат съобщени в 15:30 българско време. 

Последни новини
Още от Пазари