Йелън подготвя пазара за увеличение на лихвите в САЩ

Йелън посочи, че трудовият пазар се подобрява

Джанет Йелън. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън сигнализира, че необходимите условия за вдигане на лихвите са налице и, че се надява на бавно затягане на паричната политика след очакваното решение през декември.
Икономическият ръст в САЩ вероятно ще бъде достатъчен през следващата година или две, за да доведе до ново подобрение в трудовия пазар, каза Йелън, според текста на изслушването си пред Съвместния икономически комитет на Конгреса.

Продължаващото подобрение на трудовия пазар, заедно с моята оценка, че дългосрочните инфлационни очаквания остават стабилни, спомагат за укрепването на моето доверие в завръщане на инфлацията към нивото от 2 процента", каза тя.
През октомври бяха отчетени 271 000 нови работни места, а безработицата в САЩ падна до 5 процента.
Тези коментари почти повтарят изявлението от сряда и подобно изказване преди месец. Те идват две седмици преди решението на Федералния комитет по откритите пазари. Очаква се на него да се сложи край на историческата ера на близки до нулата лихвени проценти, която започна през декември 2008.
Икономистите, анкетирани от Bloomberg и инвеститорите на фючърсните пазари очакват, че целевият диапазон за бенчмарковата федерална фондова лихва ще се повиши с 0.25 процентни пункта.

Ако се чака твърде дълго за първото увеличение, Фед може да бъде принуден да увеличи лихвите бързо, което може да разтревожи финансовите пазари и да тласне икономиката към рецесия.
Да се действа бавно е особено важно, когато лихвите са близки до нулата.
Когато федералната фондова лихва е близка до нулата, можем да отговорим по-лесно на положителни изненади, свързани с инфлацията, растежа и заетостта, отколкото на негативни шокове, поясни тя. Тази асиметрия показва, че трябва да сме внимателни, увеличавайки целевото ниво на федералната лихва, какъвто би бил случаят, ако краткосрочните лихвени проценти биха били над нулата.

 

Последни новини
Още от Пазари