SNB може да отдъхне след като Драги разочарова

Натискът от поскъпване върху франка отслабна

Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Гуверньорът на Швейцарската централна банка (SNB) Томас Джордан може да въздъхне с облекчение след като последните стимули на ЕЦБ не оправдаха очакванията. 

Франкът поевтиня с 1,2% спрямо еврото – най-много от 6 месеца – след като ЕЦБ намали лихвата по депозитите с колкото очакваха анализаторите, но не увеличи обема на месечните изкупувания на активи. Съществуваше риск по-голям пакет стимули да доведе до поскъпване на франка, който вече SNB смята за надценен. 

„Въпреки че Швейцарската централна банка все още е в ръцете на ЕЦБ, няма непосредствен натиск за действия“, каза Маркус Шмайдер, икономист в Wellershoff & Partners Ltd в Цюрих по телефона за Bloomberg. 

ЕЦБ намали лихвата по депозитите в банката с 0,1% до -0,3% и така намали спреда с лихвата по депозитите в SNB, която е на рекордно ниското ниво от -0,75%. 

Франкът поевтиня с 1,2% до 1,09395 франка за евро по време на търговската сесия на 3 декември, което е най-сериозното му поевтиняване в рамките на 1 ден от 3 юни насам. 

Следващата среща на SNB е на 10 декември. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха през миналия месец, че ако се наложи ново понижение на лихвите по депозитите в Швейцария, централната банка може да слезе дори до -1,25%. 

От Катерин Босли и Еши Нелсън, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Пазари