Петролът се възстанови от спад под 40 долара

Има очаквания за съкращаване на добива през 2016

Рафинерия на Repsol. снимка:  Angel Navarrete/Bloomberg Рафинерия на Repsol. снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Цените на петрола паднаха под $40 за барел в сряда на фона на растящото свръхпредлагане. Това е най-ниско ниво от август. В четвъртък последва известно възстановяване, отчасти поради съобщения, че Саудитска Арабия може да приеме съкращаване на добива с 1 млн. барела дневно, ако страни като Иран, Ирак и Русия също се съгласят на съкращения. Това обаче не  е сигурно, но редица издания отбелязват промяната в тона на кралството, което изисква решаваща роля чрез отказа си да подкрепи цените преди малко повече от година.

Непосредствената причина за спада на петрола в сряда бе ръстът на запасите в САЩ за 10 поредна седмица, по време, когато се очаква те да се свият. По-широкият проблем на пазара е, че производителите в ОПЕК и САЩ водят битка за пазарен дял, която наводни пазара с петрол.

През последните няколко месеца Саудитска Арабия води политика на растящо производство, за да притиска производителите в други страни. Но американските производители се оказаха изненадващо стабилни, благодарение на дълбоки съкращения на разходите и подкрепа от банките, които поддържат притока и помагат да индустрията да понесе по-добре пазарния срив, коментира WSJ.
Според източници на вестника Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив искат да съкратят производството доколкото Иран и останалите производители извън ОПЕК поемат своя дял.
"Не можем да го направим сами. Всеки трябва да допринесе (за съкращаването на добива - б.р.)", е казал представител на страна от Залива, цитиран от WSJ.

Но в четвъртък Саудитска Арабия отхвърли съобщенията, че може да предложи съкращаване на добива с 1 млн. барела като безпочвени. Energy Intelligence по-рано съобщи, че подобна редукция, която може да зависи от участието на страни като Русия, няма да бъде договорена в петък, но ще се случи през 2016. Нито един производител извън ОПЕК не е дал индикации, че ще се съгласи на подобно споразумение. Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че страната не смята съкращенията за жизнеспособни и няма планове да участва в срещата на ОПЕК, допълва Bloomberg.

Високопоставен представител на ОПЕК е заявил и пред FT, че въпрос за намаляване на производството на Саудитска Арабия не стои без подкрепа от страна на Ирак и преди завръщането на Иран на международните пазари.

Фючърсите на суровия петрол WTI паднаха с 4.6% до 39.94 долара в Ню Йорк в сряда, а на 3 декември се търгуват на 40.5 долара. Една от причините бе именно съобщението, че е възможно съкращаване на добива на срещата на ОПЕК във Виена
Брент е на ниво $43.38 за барел в 11 a.m. в Лондон, след като на 2 декември се понижи с 4.4% до 42.43 долара - най-ниско ниво от 2009 г., съобщи Bloomberg.

Последни новини
Още от Пазари