Симов: Маслодайните култури се държат устойчиво

Коментар на Васил Симов, изпълнителен директор на Софийска стокова борса във „В развитие“, 2.12.2015

Васил Симов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Симов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очаква се сериозен дефлационен натиск заради свръхпроизвоството на царевица, а маслодайните култури се държат устойчиво засега, коментира Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Реколтата на царевица в световен мащаб е на рекордни нива. Произведени са 970 млн. тона царевица. Такива големи производства и преходни запаси не са забелязвани досега. Има свръхпредлагане на фуражната царевица. Това е добре за потребителите, защото цената върви надолу. Това е и основна фуражна култура, която влияе на цената на месото“, каза Симов.

Според експерта, говорим за сериозен дефлационен натиск: „Не вярвам този тренд да се обърне преди февруари, когато натрупаните складови разходи може да вдигнат цените, както при пшеницата, така и при царевицата“. Симов припомни, че „не трябва да се пренебрегват и чисто политическите фактори, които влияят на цените на стоковата борса. Те спъват икономиката и солидното, нормално потребление, което влияе на цени. Понякога има и чисто спекулативно лутане за ограничаване на потреблението“.

„Маслодайните култури засега се държат устойчиво“, каза Симов, „с тенденция към леко поскъпване.

В световен мащаб се наблюдава покачване на цените на рапицата и слънчогледа“. „Черноморският басейн като зона стана много интересен за потребителите. Ако се стигне до затваряне на Босфора, това няма да преобърне посоката на движение на пазара“, твърди финансистът, „но тези политически катаклизми могат да доведат до превес за Украйна и други по-малки държави, като България и Румъния, които могат да бъдат предпочитани, като по-сигурен доставчик за Африка, например“.

„Някои от търговците и зърнопроизводителите ще изчакат до момента, когато международните цени са по-изгодни, но тези, които имат кредити, няма да имат това търпение. Земеделието е такъв отрасъл, който има нужда от свеж капитал през пролетта. Така че, в търговията няма да има застой и няма да спре“, прогнозира експертът .

 

Последни новини
Още от Пазари