Георгиев: Руският пазар е доста атрактивен за включване

Покачване на долара ще повлияе негативно на турския капиталов пазар

Георги Георгиев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Георгиев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Руският пазар изглежда доста атрактивен, след като нефтът достигна ключови нива, смята Георги Георгиев от Карол Капитал Мениджмънт в Investbook с Дориана Ранкова.

Русия беше най-добре представящият се пазар от BRICS, каза той. През последния месец руският износ се представи доста добре. 60% от капитализацията е от нефтените компании. Той смята, че и перспективите са доста добри.
Много от компаниите, които работят на руския пазар, спечелиха от поевтиняването на рублата. 
Съотношението риск/възвращаемост определено изглежда атрактивно, "тъй като нефтът е на добри ценови нива, а очакваме и голяма част от санкциите, наложени на Русия миналата година, да паднат през 2016".
Инфлацията ще намалява, така че руският пазар е атрактивен и в това отношение.

Рублата може би формира своето дъно. Очакванията са, че нефтът е достигнал ключови нива. Така че оттук нататък руският пазар изглежда доста атрактивен за включване.

Турция е с много зависима от чуждите капитали икономика, оттук и от решенията на Федералния резерв, обясни Георгиев. Едно покачване на долара ще повлияе негативно на турския капиталов пазар.

Турската централна банка е в много деликатно положение. Тя трябва да намери начин да стимулира икономиката, но естествено се води от това, което прави Фед. Турският капиталов пазар обръща голямо внимание, тъй като местните компании имат голяма експозиция към долара, обясни експертът.

Въпреки че е вносител на нефт и метали, страната не успя да се възползва от ниската цена на нефта, допълни Георгиев.

Според него Фед ще действа през декември, но отново ще зададе в някакъв интервал покачването на лихвения процент.

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Съвет