Morgan Stanley: 2016 е годината на йената

Morgan Stanley прогнозира, че японската йена ще бъде най-добре представящата се валута за 2016 г.

Дилъри на фондовата борса в Токио, Япония - снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg Дилъри на фондовата борса в Токио, Япония - снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Morgan Stanley заяви, че 2016 г. ще бъде годината на йената. Японската валута ще засенчи долара, като инвестиционната банка прогнозира, че японската валута ще засили позициите си до 115 йени спрямо долара до края на 2016 г. Това контрастира със средна прогноза за йената през следващата година, която според проучване на Bloomberg ще се движи около нивата 126 йени за долар, което бе и най-ниското ниво за 2015 г., достигнато през август.

Morgan Stanley препоръчва за следващата година инвеститорите да включат в портфолиото си покупки на йени спрямо: британски паунд, швейцарски франк, корейски вон и китайски юан, според доклад на инвестиционната банка от 29  ноември.

"Йената е най-подценена от валутите в групата от 10 международни валути, погледнато исторически“, каза Иън Станард, ръководител на Европейския отдел за валутните стратегии  в Morgan Stanley в Лондон.

"Йената вероятно ще се представи много по-добре от пазарните очаквания", заяви Станард, чиято банка бе сред първите, които предсказаха движенията на валутни курсове за последното тримесечие, според ранглиста от 61 инвестиционни компании в проучване на Bloomberg.

 

Йената е паднала с повече от 20% спрямо долара от април 2013 г., когато централната банка на Япония въвежда безпрецедентни стимули за насърчаване на икономиката на страната. По-слабата валута е добра за износа на Япония, според управителя на Bank of Japan (BOJ) Харохико Курода.

Японската валута отбеляза спад от 2.14% за ноември спрямо американския долар, като средно търгуваната стойност за месеца беше 122.64 йени за долар. Йената започна декемврийската сесия на зелено, като отбелязва покачване от 0.11% и се търгува на нива от 122.90 йени за долар в 11:30 ч. българско време на 1 декември.

"Пазарите надценяват бъдещите намерения за облекчаване на BOJ," пишат анализатори, включително Ханс Редекер, ръководител за глобалната стратегия на валутната търговия на Morgan Stanley. "Политиката на BOJ се промени драстично от прогресираща и строга към разхлабена и склонна към облекчаване позиция, което все още не е оценено от валутните пазари."

От Ланан Нгуен, Bloomberg

Последни новини
Още от Пазари