Южноафриканският ранд може да поевтинее още, когато Фед вдигне лихвите

Основният лихвен процент в ЮАР е 6,25%

Южноафрикански монети и банкноти. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg Южноафрикански монети и банкноти. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Южноафриканският ранд може да поевтинее още, когато Фед вдигне лихвите, защото първият подобен ход от страна на Фед от почти 10 години не е взет предвид от валутните пазари, казва Южноафриканската централна банка. 

„Рандът беше много чувствителен към промяната във вероятността Фед да вдигне лихвите, което предполага, че първоначалното вдигане на лихвите все още не е взето предвид в стойността на ранда“, пише в доклад на Южноафриканската централба банка, публикуван на 30 ноември. „Осве това е неясно дали рандът ще се стабилизира след вдигането на лихвите, докато вниманието се насочва към темпа и времевия хоризонт на последващите промени в лихвите“.

Южноафриканската валута поевтиня до рекордно ниско ниво спрямо долара на 30 ноември, след като търговският дефицит на страната през октомври се увеличи до най-високото си ниво от 9 месеца. Рандът загуби 20% от стойността си спрямо долара през годината, добавяйки напрежение върх инфлацията, която вече е под заплахата от ръст в цените на храните и енергията. Потребителската инфлация се увеличи до 4,7% през октомври и централната банка прогнозира, че през следващата година тя ще надхвърли горната граница на коридора, в който трябва да се движи (между 3% и 6%).
Допълнително поевтиняване на суровините, коит ЮАР изнася може да доведе до по-нататъшно поевтиняване на ранда, казват от централната банка. Според публикувания доклад те ще поевтинеят още през 2016 г. преди да се стабилизират през 2017 г.

В опит да не позволява на инфлацията да нарасне драстично Южноафриканската централна банка на два пъти увеличи лихвите през 2015 г. до 6,25%, макар че намали прогнозата си за икономически ръст до 1,4%, което е най-ниското ниво, регистрирано от икономиката на ЮАР от 2009 г. насам. 

„Недостигът на електричество ще бъде спирачка на растежа поне през следващите 2 години“, се казва в доклада на централната банка. 

От Рене Волграаф, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Пазари