Еврото се насочва към най-голяма месечна загуба за годината

Еврото се срина до най-големия си месечен спад от 9 месеца в очакване на заседанието на ЕЦБ тази седмица

Централата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия Централата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия

Еврото се срина до дъно от март, като икономистите са единодушни, че Европейската централна банка ще отпусне допълнителни парични стимули в края на тази седмица.

ЕЦБ се очаква да разшири програмата за изкупуване на облигации, като увеличи паричните стимули. Повече от три четвърти от анкетираните икономисти от Bloomberg заявиха, че ЕЦБ ще намали депозитната лихва от сегашните минус 0.2%

Обединената валута е на най-ниските си нива от март насам спрямо долара, като настроенията на инвеститорите са за 100% шанс, че ЕЦБ ще намали с 10 базисни точки лихвата по депозитите на банките при нея на 3 декември. Доларовият индекс се покачи до най-високите си стойности от март, след като анализаторите прогнозират, че Федералният резерв ще повиши лихвите през декември, което ще разшири различията между двете централни банки.

"Разпродажбите на еврото ще достигнат своята кулминация с наближаване на заседанието на ЕЦБ. Първата реакция на инвеститорите евентуално ще изпрати еврото на нови дъна за годината в близост до 1.03 долара за евро", заяви Дайсуке Каракама, главен пазарен икономист в Mizuho Bank Ltd. в Токио, "Най-ниските нива на еврото вероятно ще видим през януари-март“.

Еврото отбеляза най-голямата си месечна загуба от март насам срещу американския долар, като увеличи загубите си към всичките 16 основни валутни през изминалата седмица. Най-търгуваната валутна двойка EUR/USD продължи негативната си серия, като започна новата седмица на червено, като отбеляза понижение от 0.17% в 11:00 ч. за деня и се търгува на ниво от 1.0575 долара за евро.

Трейдърите на опции увеличиха късите позиции, което ще доведе до по-големи разпродажби на вече слабото евро. 

Председателят на Фед Джанет Йелън ще излезе с изявление пред Икономическия клуб във Вашингтон на 02 декември и ще се яви пред Конгреса на 3 декември, ден преди Министерството на труда публикува месечния си доклад за новосъздадените работни места от американската икономика за месец ноември.

"Има риск за еврото да бъде изкупено обратно, ако резултатите на ЕЦБ разочароват пазарните очаквания", каза Шиничиро Кадота, валутен стратег в Barclays Plc в Токио. „Данните от министерството по труда в САЩ са ключови, но увеличениеto на лихвеният процент през декември вече оценено от пазарните участници и не очакваме изненади.“

Последни новини
Още от Пазари