ЕЦБ няма друг избор освен да действа

Очакванията към Драги са високи

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Марио Драги няма място за отстъпление. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, единодушно прогнозират, че ЕЦБ ще увеличи стимулите на 3 декември. Институцията още не е изпълнила и половината от птограмата си за изкупуване на облигации на стойност 1,1 трилиона евро, но вече повечето анализатори очакват нови стимули. Драги трябва да отговори на очакванията, или рискува да си навлече гнева на инвеститорите, който може да забави възстановяването на еврозоната. 

Президентът на ЕЦБ подготвя пазарите за действия от октомври насам, казвайки, че ЕЦБ ще направи необходимото, за да вдигне инфлацията възможно най-бързо. Изчисления на Bloomberg показват, че инвеститорите залагат на 100% вероятност за понижение на лихвата по депозитите в ЕЦБ с 0,1% и 90% вероятност за понижение с 0,15%. Само това обаче вероятно няма да е достатъчно убедително и се очаква програмата за изкупуване на облигации също да бъде разширена. Почти 80% от икономистите, анкетирани от Bloomberg смятат, че ЕЦБ ще увеличи периода на програмата за изкупуване на облигации и тя ще прключи по-късно от края на септември 2016 г., за когато беше предвиден краят ѝ през месец март.

„ЕЦБ подготви пазарите за пакет от мерки и не може да си позволи да не отговори на очакванията. В противен случай финансовите условия ще се затегнат отново“, каза Кен Уатрет, главен икономист за еврозоната в BNP Paribas в Лондон. 

Драги среща и неодобрение от някои от членовете на Управителния съвет, който взема решенията за паричната политика на ЕЦБ. Гуверньорите на Немската централна банка Йенс Вайдман, на Естонската централна банка – Ардо Хансон, на Словенската – Бостян Язбец и на Латвийската – Илмарс Римшевич, казаха, че не виждат нужда от нови стимули след последната среща на ЕЦБ. 

От Алесандро Специале и Андре Тартар, Bloomberg
Със съкращения

 

Последни новини
Още от Пазари