Какво може да раздвижи пазарите през седмицата

Коментар на Глен Магуайър, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в ANZ

Табла в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Табла в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Три важни решения и публикувания на данни ще бъдат следени отблизо от пазарите през седмицата между 30 ноември и 4 декември. Резултатите от тях могат да раздвижат пазарите.

  • 30 ноември – решение на МВФ дали да включи юана в кошницата от резервни валути – Специалните права на тираж
  • 3 декември – решение на ЕЦБ за паричната  политика на еврозоната
  • 4 декември – доклада за заетостта в САЩ за ноември

Ето как коментира трите основни събития, които се очакват през седмицата, Глен Магуайър, който е главен икономист за Азиатскотихоокеанския регион в ANZ:

Докладът за заетостта

Силните данни за заетостта през октомври наистина накараха пазарите да затвърдят очакванията си към Фед. Имайки предвид индикаторите за пазара на труда като седмичните молби за помощи за безработни, които са най-ниски нива от 70-те години насам, мисля, че данните за заетостта през ноември отново ще са силни и американската икономика ще е добавила около 200 хиляди нови работни места през ноември. Това наистина ще затвърди очакванията, че Фед ще вдигне лихвите през декември.

Решението на ЕЦБ

Решението на ЕЦБ е един основните въпроси и мисля, че събитията през седмицата, особено в сферата на централното банкиране, ще подчертаят тематиката, която ще доминира през 2016 г. А именно увеличаващото се разминаване в паричните политики. Очакванията са Фед да действа през декември и пазарите са сигурни, че лихвите в САЩ ще бъдат вдигнати тогава. Ключовият въпрос, по който вероятно докладът за заетостта за ноември ще даде известна яснота, е темпът на нормализиране на паричната политика от страна на Фед. ЕЦБ от друга страна продължава да се подготвя за многопластово разхлабване на политиката. За разлика от Фед, Драги е изправен пред сериозни проблеми за решаване като ниската инфлация и рисковете, идващи от развиващите се пазари. В резултат през тази седмица ще се подчертае важността на тематика за увеличаващо се разминаване в политиките на ЕЦБ и Фед през 2016 г.

Очевидно разминаването ще има своето изражение на финансовите пазари и в оценките на финансовите активи. Откакто Бен Бернанке наложи идеята за намаляване на паричните стимули през 2013 г., навлязохме в период, в който американският долар е силен. В контекста на разминаването на паричните политики, след като Фед ограничи количествените облекчения и сега продължава с по-традиционно нормализиране на паричната политика, темпът на поскъпване на щатския долар може да се забави, но несъмнено ще е тема, която ще продължи да е основна. По отношение на Японската централна банка и ЕЦБ, мисля, че има разбиране, че ефектът от количествените облекчения намалява и всеки следващ рунд на подобна политика не е толкова ефективен като предходните. Несъмнено един от страничните ефекти на количествените облекчения, търсени от ЕЦБ и BoJ е поевтиняване на еврото и йената.

МВФ и юанът

Следя ситуациятамного внимателно, защото включването на юана в Специалните права на тираж ще е много важен сигнал не само за икономическото значение на Китай, а и за тежестта на страната във финансовата сфера. Включване на юана в кошницата с резервни валути на МВФ ще е еволюционно, а не революционно решение. Няма да станем свидетели на приток на големи количества капитал към Китай, или на засилен интерес към китайските активи, но с времето формалното включване на юана в кошницата с резервни валути на МВФ ще доведе до преразпределение на формалните и неформални вложения в китайски финансови активи.

 

Последни новини
Още от Препоръчани