Седмичен пазарен обзор: Еврото се срина до 9-месечно дъно

Очакванията за нови мерки на заседанието на ЕЦБ през следващата седмица сринаха обединената валута

Трейдъри на пода на New York Stock Exchange (NYSE) - снимка: Michael Nagle/Bloomberg Трейдъри на пода на New York Stock Exchange (NYSE) - снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ може да увеличи основният си лихвен процент плавно през следващата 2016 г. година на четири нива, според прогнозите на инвестиционната банка Goldman Sachs. Увеличават се пазарните очаквания Фед да повиши основните лихвени проценти, които са на рекордно ниски нива. Фокусът вече се измества към темпа на повишение след декември. Според динамиката на дълговите пазари, централната банка ще вдигне лихвената ставка с 50 базисни пункта за цялата 2016 г.

Икономистите от Goldman Sachs са на мнение, че увеличението ще бъде в рамките на 1 процентен пункт. Според инвестиционната банка, икономиката на САЩ ще продължава да расте достатъчно бързо, за да може Фед да повишава лихвените проценти веднъж на всяко тримесечие. Аргументите подкрепящи прогнозата на стратезите от банката, са стабилният трудов пазар, устойчивото потребление, както и стабилният сектор на строителството и жилищните продажби. Експертите признават, че прогнозата им е твърде смела, но вероятно усложнение би могло да бъде причинено от влиянието на високите лихвени проценти върху жилищния пазар.

Европейската централна банка ще проведе заседание на 3 декември, като растат очакванията за разширяване на програмата за изкупуване на активи или намаление на депозитната лихва, която е вече на отрицателно ниво от (-0.2%)

Банката стартира одобрената през януари програма за покупки на държавни облигации в еврозоната за над 1 трлн. евро на 9 март. Експертите са на мнение, че количествените улеснения няма да окажат желаното въдействие, поради опасенията от образуване на нов ценови балон, заради изобилието от предлагане на „евтини пари“. Има риск също така правителствата да изоставят усилията, насочени към реформи, тъй като ЕЦБ до голяма степен ще финансира държавните дългове.

ЕЦБ възнамерява да преустанови временно програмата за покупки на облигации по време на Коледните празници. От 22 декември до Нова година няма да се осъществяват покупки на облигации заради ниската пазарна ликвидност в този период, обяви институцията в изявление на 25 ноември.

Европа

Германската икономика продължава с умерения си ръст и през третото тримесечие. БВП нараства с 0.3% в сравнение с предходния период, сочат финалните сезонно изгладени данни от статистическата служба Destatis. През първите две тримесечия на годината повишението беше съответно 0.3% в периода януари до март и 0.4% в периода април до юни. Стимулите за ръста идват от вътрешното потребление.

Доходността по 2-годишните немски ДЦК падна с 0,03% до минус 0,42% в края на търговската сесия в Лондон в петък. Доходността по 5-годишните немски ДЦК падна до минус 0,207% - под нивота на лихвата по депозитите в ЕЦБ.

 


Валутна търговия

Еврото отбеляза най-голямата си месечна загуба от март насам срещу американския долар, като увеличи загубите си към всичките 16 основни валутни. Основните причини са растящите очаквания, че ЕЦБ може да изненада пазарите с увеличение на размера на стимулите, през следващата седмица.

Най-търгуваната валутна двойка EUR/USD продължи негативната си серия, като отбеляза понижение от 0.50% на седмична база, като слезе до-9 месечно дъно с най-ниски стойности до 1.5650 долара за евро на 25 ноември. Обединената валута приключи седмичната търговия на ниво от 1.0593 долара за евро.

Злато

Златото отбеляза ново 6-годишно дъно, след като хедж фондовете залагат, че спадът на златото не е приключил и увеличиха късите си позиции в златни фючърси. Месечното понижение от 7.70% се задълбочи поради очакванията за по-високи лихви отвъд Океана. Активите на борсотъргуваните продукти, обезпечени със злато са поевтинели до най-ниското си ниво от 2009 г. Повече от 6.5 млрд. долара са изтеглени от борсовотъргуваните инструменти със златно обезпечение от средата на октомври насам. Дългите позиции към ценния метал са намалели до най-ниското си ниво от 7 г. насам.

Благородният метал може за кратко да падне под 1000 долара за тройунция през първата половина на 2016 г., след като Фед увеличи лихвите и доларът поскъпне, според прогноза на Fitch Group BMI Research. “Със сигурност нивото от 1000 долара ще бъде тествано“, заяви Джон Дейвис, ръководител отдел суровини.

Златото се срина в петъчната търговкса сесия до ниво от 1051.10 долара за тройунция на 27 ноември. Фючърсите продължават негативния си тренд, като отбелязват понижение от 1.88% на седмична база, като затвориха седмицата на ниво от 1055.90 долара за тройунция, което е най-ниското ниво от 2009 г.

Петрол

Следващата среща на страните членки на ОПЕК ще се състои на 4 декември във Виена, Австрия. Печалившите от разногласията в картела и борбата за пазарни дялова са купувачите на петрол в Азия. На срещата се очаква Иран да обяви плановете си за увеличение на добивите с 500 хил. барела дневно. Това ще завиши допълнително производството в пакта, която 17 поредни месеца надхвърля определената квота от 30 млн. барела на ден.

Саудитска Арабия върна обратно позицията на най-голям доставчик на суров петрол за Китай. Водещата досега Русия изгуби голяма част от пазарните си дялове. Кралството е продало 3.990 млн. метрични тона от ценната суровина ди Китай през октомври, което е с 0.8% повече спрямо септември, по данни на пекинските митници. Китай се превърна в бойно поле за петролните производители, които търсят напчини да защитят продажбите си на фона на световното пренасищане. Цените се сринаха с над 40% откакто ОПЕК предприе през миналия ноември стратегия за запазване на производството с цел притискане на производителите с високи разходи на добив, като шистовите компании.

Саудитска Арабия заема 15% от вноса на петрол на Китай, през първите 10 месеца от годината, докато Русия заема 12%.

Венецуела предупреди, че цената на суровия петрол може да спадне до ниво между 20 и 30 долара за барел, ако не бъдат предприети мерки за стабилизирането на пазара.

Американският лек WTI суров петрол със срок на доставка през януари отбеляза покачване от 3.33% на седмична база, въпреки че в последната борсова сесия за седмицата се понижи със 2.07%, като затвори на ниво от 41.77 долара за барел.

Сорт Брент, търгувана на Interconinental Exchange в Лондон завърши седмицата на зелена територия, като отбеляза покачване от 0.56% до ниво от 44.89 долара за барел.

Фондов пазар

Печалбите на компаниите от S&P 500 са намалели с 25 млрд. долара през първите три тримесечия на годината, според анализ на Bloomberg. Анализаторите очакват спадовете да продължат до края на 2015 г., докато енергийните компании се борят с ниските петролни цени, а силният долар оказва натиск върху износа. Общите приходи на компаниите в S&P 500 са намалели с 287 млрд. долара, спрямо деветмесечието на 2014 г. Най-големият спад се наблюдава в енергийния сектор, поради срива цените на петрола. Печалбите в сектора на намалели с 57% през третото тримесечие на годишна база. Негативната тенденция вероятно ще продължи и през четвъртото тримесечие, като се очаква спад от 5% в печалбите на компаниите от S&P, според анализаторите на Bloomberg.

Индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average финишира на червена територия, като отбеляза спад от 0.14% на седмична база и затвори последната сесия за седмицата на ниво от 17 798 пункта.

Широкият измерител на американската икономика S&P500 също завърши седмицата на леко положителна територия, като отчете покачване от 0.06% и приключи петъчната търговска сессия на ниво от 2089.

Европейските акции продължиха да възвърщат загубите си и през тази седмица, като затвориха на зелена територия. Позитивизмът идва от предстоящото изявление на Марио Драги и решението на централните банкери през следващата седмица.

Широкият Euro Stoxx600 затвори на положителна територия в 4 от сесиите за седмицата, като отбеляза покачване от 0.51% и приключи петъчната сесия на ниво от 383.

Европейските сини чипове Euro Stoxx 50 показаха повишение от 1.08% на седмична база и затвориха седмицата на ниво от 3487.

Корпоративни M&A – сливания и придобивания

Сделките по сливания и придобивания в света надминаха годишния рекорд в понеделник, когато споразумението на Pfizer да придобие най-големият производител на ботокс в света Allergan покачи стойността на сделките през 2015 г.

Фармацефтичният гигант Pfizer обяви официално, че купува конкурента си Allergan за сумата от 160 млрд. долара или 363.63 долара за акция, в най-голямата сделка в историята на здравния сектор. „Чрез това сливане Pfizer ще има по-голяма финансова гъвкавост, което ще ускори проучванията за откриване и развитие на иновативни лекарства за пациентите, пряката възвращаемост на капитала към акционерите и засилване на инвестициите в САЩ, което ще позволи развитието на индустрията“, заяви главният изпълнителен директор на Pfizer Иън Рийд. Очаква се финализирането на сделката да приключи през втората половина на 2016 г.

Последните четири години показват постепенен растеж в обема на M&A сделките. За 2015 г. има осем придобивания за над 50 млрд. долара, само две за 2014 г. и една за 2013 г. Съживяването е подхранено от евтиния финансов ресурс, поради ниските лихвени проценти, но и поради по-голямото доверие сред изпълнителните директори за предприемането на големи сделки. Освен фармацевтичния сектор, който отбелязва ръст на сделките от 75% от миналогодишната активност, секторът на услугите, енергийната и технологичната индустрии също отбелязаха значителен подем. Сред най-големите сделки са тази на Анхойзер Буш Инбиев и SAB Miller за 107 млрд. долара и споразумението от април за придобиване на BG Group от Royal Dutch Shell за 71 млрд. долара.

Следващата 2016 г. може да се окаже по-предизвикателна, поради президентските избори в САЩ, както и разрастващата се активност на тероризма. 

Последни новини
Още от Пазари