Паундът разкъсван между политиките на Фед и ЕЦБ

Валутните трейдъри с експозиция към паунда трябва да следят внимателно действията на Фед и ЕЦБ

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Паундът вероятно ще е волатилен през следващата седмица. Стойността на британската валута е тласкана нагоре от ЕЦБ и очакванията за допълнително разхлабване на паричната политика е еврозоната. От друга страна Фед и очакваното повишение на лихвите в САЩ дърпат паунда надолу. Лихвените проценти са един от основните фактори, които влияят на стойността на валутите. На теория по-високите лихвени проценти в дадена държава спрямо друга привличат чуждестранни инвестиции, а с тях и търсенето и стойността за валутата на тази държава се увеличават. 

През последната седмица (23 – 27 ноември) паундът поевтиня спрямо долара и еврото, след като гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни заяви, че евентуалното вдигане на лихвите ще е постепенно, а данните потвърдиха, че темпът на ръст на БВП на Великобритания се е забавил през третото тримесечие на 2015 г. През следващата седмица обаче валутните трейдъри вероятно ще се влияят от други събития, като срещата на ЕЦБ на 3 декември. Ако Марио Драги наистина отговори на очакванията на пазарите и увеличи стимулите, се очаква паундът да поскъпне спрямо еврото. 

„Паундът ще поскъпне спрямо еврото до края на годината“, каза Джош О‘Брайън, валутен стратег в Citigroup. Според него завишените очаквания ЕЦБ да действа могат да накарт Драги да надхвърли очакванията. Затова О‘Брайън залага еврото да поевтинее. 

От друга страна от средата на 2015 г. паундът е поевтинял с 4% спрямо долара заради притесненията, че икономическият растеж във Великобритания се забавя, което ще забави вдигането на лихвите в страната. В същото време вероятността Фед да увеличи лихвите на срещата си на 15-16 декември е 74%, според данни, компилирани от Bloomberg. 

Въпреки всичко от четирите най-важни централни банки в света (централните банки на държавите, чиито валути са резервни за МВФ) – Фед, ЕЦБ, BoE и BoJ – след Фед, Английската централна банка е най-близо до вдигане на лихвите. Затягане на политиката от страна на ЕЦБ и Японската централна банка едва ли ще има скоро, като по-скоро от тях се очаква допълнително разхлабване. 

Валутните трейдъри с експозиция към паунда трябва да следят внимателно действията на Фед и ЕЦБ през декември, защото вероятно те ще доведат до колебания във валутния курс на британската валута. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари