Суровините, паричната политика на Фед и влиянието им върху пазарите

Коментар на Саймън Кокс, инвестиционен стратег за Азиатскотиоокеанския регион в BNY Mellon

Стоманени пръти - производство. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Стоманени пръти - производство. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Саймън Кокс, който е инвестиционен стратег за Азиатскотиоокеанския регион в компанията за финансови услуги BNY Mellon, говори пред Bloomberg за суровините, паричната политика на Фед и влиянието им върху пазарите. Ето какво каза той в анализа си:

Тъкмо се прибирам от Индия, която може би е единствената държава в света, в която спадът в цените на суровините се отрази, както очаквахме. А именно доведе до спад в инфлацията и позволи лихвените проценти да паднат. Поевтиняването на суровините несъмнено доведе до подобряване на макро картината в Индия. На други места поевтиняването имаше разрушителен ефект. Икономиката все още не е възприела негативните ефекти върху инвестициите, които последваха от поевтиняването на суровините. Много пъти съм казвал, че ставаме свидетели не на валутна криза на развиващите се пазари, а на валутна криза заради поевтиняването на суровините.

Гледайки някои от най-слабо представящите се валути, трябва да се запитаме дали това е така, защото тези валути са слаби, или защото доларът е силен. Говорили сме много за поевтиняването на китайската валута, но всъщност на търговскопретеглена база юанът се представя много силно през годината и е една от валутите на развиващ се пазар, която се представя доста добре по този показател.
Както много хора и аз смятам, че Фед ще вдигне лихвите през декември, но също смятам, че ще го направят внимателно. Отчасти, защото паричната политика вече е по-затегната отколкото много хора смятат. Задавайки въпроса дали паричната политика на Фед е затегната или разхлабена, трябва да отговорим и на въпроса какъв щеше да е неутралния лихвен процент (естественият лихвен процент, при който БВП расте с темп, в съответстие с тренда и инфлацията е стабилна). Според някои в реално измерение той дори е негативен, защото желанието за инвестиции е толкова слабо, а склонността към пестене - толкова висока. Неутралният лихвен процент трябва да уравновеси тези два фактора на високи нива на заетост и доходи. Наблягам на последната част. Двата фактора могат да бъдат уравновесени и на ниски нива на доходите, но работата на Фед е да го направи на високи нива на доходите. В исторически план това изисква разхлабена парична политика.

Мисля, че Фед трябва да действа внимателно. Те бяха доста търпеливи. Аз съм много по-слабо критичен към комуникационната стратегия на Фед от повечето хора. Не мисля, че Фед беше нерешителен, а възстановяването беше такова. Поради тази причина подходиха много търпеливо към затягането на паричната политика. Сравнявайки паричната политика на Фед с неутралния лихвен процент обаче виждаме, че тя е също толкова затегната, колкото беше и през октомври 2004 г., когато лихвите бяха вдигнати на 3 пъти. Трябва да следим правилните индикатори, когато определяме дали политиката на Фед е прекалено затегната или прекалено разхлабена.

Мисля, че Фед се интересува много по-малко от пазарите, отколкото пазарите се интересуват от него. Федералният резерв е пълен с високообразовани икономисти, които фокусират усилията си върху пазара на труда. Пазарът на акции също е от известна важност, но не и от изключителна важност. Докато обратното не е вярно. Фед е от огромна важност за всички пазари. Коментарите от пазара за Фед и коментарите от рационалните икономисти са много различни. Сред икономическата общност ще намерите много повече подкрепа към политиката на Фед, отколкото сред пазарите, където в момента съм и аз.

В момента оценките на акциите в САЩ са високи, повечето от нас очакват скромна възвращаемост от тях през следващата година. В сравнение с акциите на развиващите се пазари, където оценките не са толкова завишени, се чудя дали залозите не трябва да клонят повече към тези не толкова модерни акции на развиващите се пазари.

 

Последни новини
Още от Пазари