Карни: Ниските лихви във Великобритания ще останат „за известно време“

Когато започне, цикълът на затягане може да достигне 150 базисни пункта

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Гуверньорът на Английската централна банка говори пред представители на финансовото министерство на Великобритания за състоянието на икономиката на страната и паричната политика на BoE на 24 ноември. Заедно с Карни говориха и главният икономист на BoE Анди Халдейн и членовете на Комисията по паричната политика Кристин Форбс и Гертян Влиг.

"Въпросът в ума ми е кога е подходящият момент за вдигане на лихвите", каза Карни.  Кристин Форбс от Комисията по паричната политика на BoE каза, че следващата най-вероятна стъпка по отношение на лихвите е вдигането им.

Карни каза, че лихвите във Вликобиртания ще останат ниски „за известно време“ и, че темпът на затягане ще е „ограничен“. Това носи известни рискове, включително „че ще има прекомерно поема на риск“, каза  още той. Най-податливи на този риск са  имотните пазари.

След казаното от Карни паундът поевтиня спрямо долара до двуседмично дъно.

Четиримата представители на BoE обсъждаха и цикъла на затягане на паричната политика, като насочиха пазарите, че когато той започне, основният лихвен процент постепенно може да стигне 2% спрямо 0,5%, където се намира в момента. Карни заяви още, че дори след като лихвите бъдат увеличени, засега Английската централна банка не планира да намалява обема на активите в счетоводния си баланс, свързани с програмата за изкупуване на активи в размер на 375 милиарда паунда. С други думи, когато дойде падежът на активи на определена стойност, BoE ще купува британски държавни облигации (т нар. гилтове) на същата стойност, за да запази общия обем активи на ниво от 375 милиарда паунда. Именно това направи Английската централна банка на 5 ноември 2015 г., когато купи гилтове за 6,3 милиарда паунда, защото на 7 декември е падежът на облигации на същата стойност.

Гертян Влиг от  Комисията по паричната политика на BoE каза, че лихвите и обема на счетоводния баланс на централната банка са два отделни лоста на паричната политика, като първоначално ще бъде дръпнат лоста на лихвите, а в счетоводният баланс няма да има промени.

Последни новини
Още от Пазари