Спадът на суровините продължава

Металите и петролът губят почва

Рафинерия в Кувейт. снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Рафинерия в Кувейт. снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Спадът на суровините се задълбочи, като металите и петролът са най-засегнати, на фона на затвърждаване на позициите на долара.

Петролът увеличи спада си под 42 долара за барел, а златото падна след коментарите от Федералния резерв на САЩ за възможно увеличение на лихвите през декември. Американският УШС се търгуваше на $40.83 за барел, което е понижение с 2.6%.

Медта падна под $4500 за първи път след май 2009, поради страховете, свързани с намаляването на търсенето от Китай, който е най-големият потребител в света. Никелът загуби повече от 5%, падайки до най-ниско ниво от 2003, а фючърсите в Шанхай паднаха до позволената долна граница за деня.  
Акциите на Glencore Plc се понижиха с 3%, а BHP Billiton Ltd. падна с 2.1 на сто.

Медта се понижи с повече от 3% до 4444 долара за метричен тон преди да достигне 4468 долара в 3:02 p.m.в Шанхай. Никелът се понижи до $8,235 за тон, а цинкът падна с 4.3% след повишение в петък, предизвикано от намерения за съкращаване на производството в Китай.
Търсенето все още е ключът за суровините в момента, като производствената дисциплина и съкращенията на производството са несигурни, казва Хелън Лау, анализатор в Argonaut Securities в Хонконг. "Има вероятност местните производители да продължат да увеличават производството и да заместват направените съкращения. Всеки все още иска да поддържа паричните потоци на тези нива."

Селскостопанските суровини бяха изправени под нов натиск след като на изборите в Аржентина победи консерваторът Маурицио Макри, който обещава да сложи край на наказателните експортни такси. Това би означавало допълнително предлагане на зърнени запаси за 8 млрд. долара

Последни новини
Още от Пазари