M&A сделките на рекордно ниво

Рекордът от 2007 г. е счупен

Логото на Pfizer. Снимка: Scott Eisen/Bloomberg Логото на Pfizer. Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

Сливанията и придобиванията в световен мащад удариха нов рекорд на 23 ноември с обявяването на сделката между фармацевтичните гиганти Pfizer и Allergan, съобщава Bloomberg. Сделката на стойност 160 милиарда долара прати общия обем на M&A сделките в света за 2015 г. до 3,42 трилиона долара, което надхвърли предишния рекорд от 3,4 трилиона долара през 2007 г., по данни компилирани от Bloomberg. 

Обемът на сливанията и придобиванията е подкрепян от мегасделките – 8 от договорените през годината сделки са били на стойност над 50 милиарда долара. През 2014 г. броят на тези сделки беше две, а през 2013 г. – една. 

Сред факторите, довели до ръста на M&A пазара са евтиното финансиране и по-голямата увереност сред директорите, търсещи сделки, според Джереми Кътнър, корпоративен партньор в правната фирма Shearman & Sterling. В исторически план М&A пазарът е силен, когато налице е икономически растеж и пазарите на акции растат със сериозни темпове. 

Освен фармацевтични сектор, където сливанията и продобиванията бележат ръст от 75% до момента през годината, интересни сделки имаше и в секторите на потребителските стоки, енергетиката и технологиите. По-рано този месец беше обявено създаването на най-големия пивовар в света със сливането на AB InBEV и SABMiller в сделка за 107 милиарда долара. През април пък Royal Dutch Shell се договори за купуването на BG Group за около 71 милиарда долара. 

По думите на Дейвид Гибсън от правната фирма Hogan Lovells негативно влияние пред М&A пазара в бъдеще може да окажат тероризма и изоборите в САЩ. Той предупреждава планиралите сделки, че могат да се изправят пред предизвикателства през 2016 г. 

Вдигане на лихвите в САЩ или Великобритания също няма да е от полза за M&A пазара, имайки предвид, че до голяма степен сделките по сливания и придобивания се финансират с дълг. 

 

Последни новини
Още от Пазари