Морските превозвачи пострадаха от забавянето в Китай

Индексът за морски превози на суровини Baltic Dry Index на историческо дъно

Захар от Бразилия, товарена на кораб за износ. Снимка: Paulo Fridman/Bloomberg Захар от Бразилия, товарена на кораб за износ. Снимка: Paulo Fridman/Bloomberg

Цената на превоза на суровини по море падна до рекордно ниско ниво заради признаците, че търсенето на желязна руда и въглища от Китай се забавя, съобщава Bloomberg. 

Индексът за морски превози на суровини Baltic Dry Index удари историческо дъно на 19 ноември 2015 г., достигайки 504 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса, откакто той се компилира, или от 1985 г. насам. Сред причините за несгодите на морските превозвачи е забавянето в Китай, което от своя страна води до забавяне на търсенето на вносна желязна руда за производство на стомана. 

„Основният проблем е забавянето в търсенето на желязна руда от Китай“, каза Ейрик Хавалдсен, анализатор на морските превози в Pareto Securities AS.

„Пазарът е бедствие и ставките на морските превозвачи са отражение на това. Нещата за пазара изглеждат плашещо и животът в него изглежда няма скоро да се възстанови.“

Растящото търсене на желязна руда и други суровини от Китай в миналото изведоха индекса до рекорни нива през последното десетилетие. Сега обаче тенденцията се обърна и цените на морските превози на суровини дълбаят дъното. Търсенето на желязна руда от Китай ще се увеличи с едва 1% през 2016, което ще е най-ниският темп на ръст от 6 години, показват данни на Clarkson Plc – най-големият посредник за морски превози в света. 

За цялата 2015 г. до 19 ноември Baltic Dry индексът е регистрирал спад от 36%.

Причините не са само на пазара на желязна руда. Търсенето на въглища също се забавя, а броят на корабите, извършващи превози е прекалено голям заради ръста в индустрията през последното десетилетие. 

От Маниша Джа и Наоми Кристи, Bloomberg

Със съкращения

Последни новини
Още от Пазари