Защо Уорън Бъфет си оряза портфолиото

Ноа Бухаяр, Bloomberg

Уорън Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc. говори в ТВ интервю в ресторант Smith & Wollensky в Ню Йорк на 8 септември 2015. Photographer: Chris Goodney/Bloomberg Уорън Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc. говори в ТВ интервю в ресторант Smith & Wollensky в Ню Йорк на 8 септември 2015. Photographer: Chris Goodney/Bloomberg

Коментар на Ноа Бухаяр, Bloomberg защо Бъфет разпродава Goldman Sachs и Wal-Mart.

 

Защо Уорън Бъфет си оряза портфолиото днес?

Интересен въпрос, Дейвид! Той заяви публично, че е орязал тези дялове, за да се сдобие с малко кеш. Подготвя се за едно от най-големите си придобивания някога на машиностроителния гигант Precision Castparts за 30 млрд. долара.

Каза, че му трябва малко капитал настрани, за да извърши сделката. Но говорих с анализатори и инвестирори днес според тях в това няма логика. Berkshire има над 60 млрд. в кеш, както и много бизнеси, които правят пари. Смятат, че това е начин за смекчаване на удара в случай, че цените паднат. Въпреки това, той още държи мажоритарния дял в Goldman Sachs и Wal-mart.

 

Какво става с акциите на фирмите?

Няма перфектна корелация, разбира се, но хората забелязват. Често пъти когато прави голяма покупка, акциите на съответната фирма се вдигат. Когато продава, може да паднат. Реакцията днес беше смесена Goldman Sachs се понижи, а Wal-mart се покачи.

 

Да се върнем към Precision Castparts и придобиването, за което спомена. Разбирам, че заради нея Standard and Poor’s ще преразгледат кредитния рейтинг на Berkshire Hathaway. Какво ново има около това?

Бъфет каза, че иска да използва малко над 20 млрд. долара в кеш, за да финансира сделката. Standard and Poor’s каза, че поставя Berkshire под наблюдение за намаляване на кредитния рейтинг. Не са решили окончателно, а наскоро заявиха, че удължават периода на наблюдение с 90 дни. Следим ситуацията отблизо.

 

Колко често Уорън Буфет орязва портфолиа по този начин? Навик му е да държи акциите възможно най-дълго. Колко редки са такива явления?

Не са твърде редки. Всичко опира до това какво губи и какво печели от дадено действие. Когато купува бизнес като Precision Castparts възнамерява да го задържи завинаги. Обича да държи акции възможно най-дълго. Но там е по-гъвкав и е бил склонен в миналото да се отказва там, за да направи покупка.

 

Това го разбрахме от скорошно изявление на компанията. Нещо по-интерсно, което се случва с тези две фирми?

Birkshire вече е мажоритарен акционер в AT&T. Те са големи акционери в DirecTV – фирмата за сателитна телевизия. Те подкрепиха сливането с AT&T и вече Бъфет е голям акционер в телевизията.

 

Последни новини
Още от Пазари