Спад на цените на жилищата във Великобритания

Спадът е сезонен и по-нисък от обикновено

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Цените на жилищата във Великобритания отбелязаха спад през ноември, съобщава Bloomberg. Спадът е сезонен и обикновено се случва преди Коледа. Месечният доклад на имотния уебсайт Rightmove показва спад през ноември в размер на 1,3%, който е най-нисък за месеца от 2011 г. насам. Затова от Rightmove казват, че поскъпването на имотите във Великобритания ще продължи, подкрепяно от растежа на реалните заплати и евтините заеми. 

На такова мнение са и собствениците на жилища. Проучван сред тях показва, че мнозинството не вярва, че финансовата им ситуация ще се влоши. 

„Вероятно поевтиняването ще е краткосрочно. Комбинацията от високо потребилтеско доверие и ниски лихвени проценти е рецепта за по-високи цени“, каза директорът на Rightmove Майлс Шипсайд. 

В Лондон цените са намалели с 1,6%, но през последните 12 месеца са скочили с 8%. Поевтиняването се дължи главно на централната част на Лондон, където скъпите имоте отбелязаха спад. 

7 от 10 домакинства стятат, че жилищата във Великобритания ще поскъпнат през следващите 12 месеца, след средното поскъпване от 6,2% през 2015 г. 

За смелите очаквания за имотния пазар във Великобритания помагат ниските лихви, ръстът в заетостта, ръстът в заплатите, който изпреварва инфлацията и подкрепя търсенето и казаното от гуверньора на BoE Марк Карни, че когато повишаването на лихвите започне, то ще е постепенно. 

 

Последни новини
Още от Пазари