Светът се пренасити с петрол

Темпът на производството е над историческата си стойност

Петролни супертанкери в Мексиканския залив - снимка: Bloomberg Петролни супертанкери в Мексиканския залив - снимка: Bloomberg

Петролните запаси скочиха до рекордните 3 млрд. барела, поради засиленото производство в ОПЕК, което потиска цените на петрола, според Международната агенция по енергетика (IЕA).

Търсенето на суров петрол расте с най-бързи темпове от пет години насам. Историческите рекорди в доставките се дължат на исторически високото производство от най-големите страни износителки, като Ирак, Русия и Саудитска Арабия. 

Общите запаси от петрол в развитите страни са се увеличили с 13.8 млн. барела до 3 млрд. барела през септември, в сравнение с миналата година. Темпът на производството остава "значително над историческата средна стойност." Някои горивни депа за съхранение в източното полукълбо са запълнени на пълен капацитет.

EIA прогнозира, че доставките извън Организацията на страните износителки на петрол ще намалеят през следващата година до най-ниското ниво от 1992 г. насам. Безпрецедентното количество на запаси е буфер срещу геополитически сътресения или неочаквани прекъсвания на доставките.

Ниската цена на суровината оказва влияние върху добивите в САЩ, въпреки това бумът на шистов петрол продължава. Американските производители изоставиха над 63% от нефтените си полета през тази година, в сравнение с 2014 г. поради високите разходи за добив. Производството в САЩ намаля от пика през юни с над 450 хил. барела дневно.

Войната за пазарни дялове в петролната индустрия се разраства, като достига глобални мащаби. Цените на петрола изгубиха над 40% от стойността си през миналата година, след като ОПЕК увеличи продукцията и намали цената на доставките си. Петролните запаси се увеличават, въпреки че предлагането все още изпреварва търсенето.

Най-големият производител в Близкия изток, Саудитска Арабия показва признаци за масирана експанзия. Саудитска Арабия, най-големият износител в света, продава петрола си с рекордни отстъпки с цел да разшири пазарния си дял. Кралството е започнало доставка на суров петрол към дългогодишните руски пазари. Иранският износ след вдигането на санкциите е на път да подкопае руските доставки в региона на Азия и Европа.

Вътрешната конкуренция за пазарни дялове между членовете на Организацията на страните износителки на петрол се засилва, след като Иран обяви, че приоритет номер едно на страната ще бъде да си „възвърне загубените пазари“, след падането на санкциите.

Следващата среща на ОПЕК ще бъде на 4 декември във Виена, като страните членки ще преразгледат сегашната си политика и ще обсъдят разрастващото се напрежение в световното преразпределение на пазарни дялове.

Доставката от 12-те членове на ОПЕК за октомври беше 31.76 млн. барела на ден. Близо рекордно ниво на производство са членовете на групата от Персийския залив.

Прогнозата на EIA за 2016 г. за доставките на страните извън ОПЕК е 57.7 млн. барела на ден. Производството извън ОПЕК ще падне с 600 хил. барела на ден през следващата година, което е количеството на шистов нефт, произвеждано от американските шистови полета.

Гориво за отопление

Запасите на дизелово гориво, както и гориво за отопление в Европа в САЩ достигнаха петгодишен връх от около 600 милиона барела в края на август. "Това може да предпази пазара от криза в доставките ако има продължителен период на ниски температури", според Агенцията.

Нарастване на търсенето

Около 31.3 млн. барела на ден ще се изисква от ОПЕК през 2016 г. Това е с 460 хил. барела по-малко, отколкото ОПЕК изпомпва през октомври.

Световното потребление на петрол ще се повиши с 1.8 млн. барела на ден през тази година до 94.6 млн. барела, на фона на най-силния ръст в потреблението на Индия за повече от десетилетие. Според прогнозите за следващата година потреблението на ценната суровина ще спадне с 1.2 млн. барела на ден, ако основният вносител - китайската икономика, продължава да се представя "проблематично."

Големите печeливши в петролната война за пазарни дялове са рафинериите, които получават суровинния си продукт на ниска цена и работят на максимален капацитет. Най-големите танкери в индустрията печелят средно 76 500 долара на ден, поради удължените маршрути и засилените доставки.

Цената на американския лек суров петрол е паднала с близо 30% от върха за юни, докато търгуваният на ICE в Лондон, сорт Брент отбелязва понижение от 27.64% за същия период.

Американският лек суров петрол WTI със срок на доставка през декември продължава негативния тренд, въпреки че на 13 ноември се търгува на зелена територия, на ниво от 42.15 долара за барел, в 14:30 ч. българско време, което е повишение от 0.93% за деня. На седмична база ценната суровина отбелязва понижение от 4.88%.

Сорт Брент също се търгува на положителна територия, като отбелязва повишение от 1.44% за деня, като се търгува на ниво от 45.84 долара за барел.  

Последни новини
Още от Пазари