Седмичен обзор: Силен спад на петрола и златото

Пазарите отново бяха фокусирани върху бъдещите действия на ЕЦБ и Фед през декември

Трейдър на пода на  New York Stock Exchangе (NYSE) - снимка: Jin LeeBloomberg Трейдър на пода на New York Stock Exchangе (NYSE) - снимка: Jin LeeBloomberg

ЕЦБ е на път да разхлаби паричната си политика, докато Фед дава сериозни сигнали, че ще затегне политиката си. Засега данните подкрепят тези очаквания.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че рисковете в региона са "ясно видими". Той за пореден път потвърди намерението на официалните лица в ЕЦБ да обсъдят парични стимули.

Възстановяването на европейската икономика се забавя. Брутният вътрешен продукт на Еврозоната се увеличава с 0.3% през третото тримесечие, разкриват предварителните данни на Евростат, публикувани на 13 ноември.

Това дава аргументи на ЕЦБ за нови стимули.

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън заяви, че до „този момент вижда американската икономика да се представя добре". Тя не даде яснота дали Федералният резерв възнамерява да пристъпи към повишение на рекордно ниските лихвени нива в страната през тази година. Американската икономика добави неочаквано нови 271 000 работни места през изминалата седмица, което увеличи шансовете, че Федералният резерв ще вдигне основния лихвен процент през декември. Американската икономика добави неочаквано нови 271 000 работни места през изминалата седмица, данните за седмичните обезщетения за безработица тази седмица не промениха тези нагласи.

Силните икономически данни дават възможност на централните банкери от Фед да затегнат монетарната си политика на следващото си заседание през декември. Но въпросът не е предрешен. От една страна, имаме силно представящ се пазар на труда, който е близо до пълна заетост на икономиката при 4%, но от друга страна, трябва да обърнем внимание на потребителските цени.

Валутна търговия

Най-търгуваната валутна двойка EUR/USD се движи на нива близо до 6-месечното си дъно, отбелязано на 10 ноември, като достигна най-ниските си стойности от 1.0673 долара за евро. В седмичната търговия стойностите гравитираха между нивата от 1.07 и 1.08 долара за евро, като в три от сесиите еврото затвори на зелена територия, като приключва седмицата с повишение от 0.26% и затвори в петък на ниво от 1.0774 долара за евро.

Индекси

Индексът на сините чипове в САЩ - Dow Jones Industrial Average отбеляза значителен подем след разпродажбите през август. Той се е покачил с близо 12% от 25 август насам, като на седмична база индексът отбеляза понижение с 3.76% и затвори последната сесия на ниво от 17 245

Широкият измерител на американската икономика S&P500 затвори със седмично понижение от 3.64% , като приключи сесията в петък на ниво от 2012.25

 

Euro Stoxx 50, индексът на европейските сини чипове завърши последната сесия от седмицата на ниво 3 360, което е понижение от 3.12% на седмична база.

Германският DAX 30 затвори седмицата на червена територия, като отбеляза понижение от 2.55% и приключи последната търговска сесия на ниво от 10 708

Euro Stoxx 600  затвори седмицата на червено, като отбелязва понижение от 2.76%, като нивото му се движеше в тесен диапазон между 367 до 380, като петъчната сесия приключи на ниво от 369.53

Злато

Златото падна до най-ниското си ниво от началото на 2010 година поради натиска, породен от очакванията, че Федералният резерв е на път да повиши лихвените проценти следващия месец. Благородният метал загуби повече от 5% от началото на ноември, когато силният доклад за заетостта в САЩ увеличи шансовете, че Фед ще повиши лихвите тази година.

Спот цената на златото се понижи с близо 1% на седмична база, достигайки дъно на 1073.40 долара за тройунция на 12 ноември, което е най-ниското ниво от февруари 2010 година.

Активите на най-големия борсово търгуван фонд за злато в света SPDR Gold Shares, паднаха до най-ниското си ниво от 2008 година.

Среброто също завърши на червена територия, отстъпвайки с 0.7 на сто до 14.17 долара. Това е най-ниската цена за последните два месеца и половина.

Паладият се понижи с 3% до 555.25 долара, до най-ниското ниво от края на август. Платината спадна до 868.75 долара за тройунция, което е близо до 7-годишно дъно.

Петрол

По-важният за България сорт Брент падна да нива, невиждани от края на август.

Петролните запаси скочиха до рекордните 3 млрд. барела, поради засиленото производство в ОПЕК, което потиска цените на петрола, според доклада на Международната агенция по енергетика (IЕA). Търсенето на суров петрол расте с най-бързи темпове от пет години насам.

Иранският износ след вдигането на санкциите е на път да подкопае руските доставки в региона на Азия и Европа.

Американският лек суров петрол (WTI) със срок на доставка през декември затвори седмица на червено, като отбеляза спад от 8.24% до ниво от 40.74 долара за барел. 

Сорт Брент, търгуван на Intercontinental Exchange (ICE) в Лондон, също отбеляза негативна седмична търговската сесия, като се търгуваше на червено със спад от 8.23%., като затвори на ниво от 44.47 долара за барел. 

Последни новини
Още от Пазари