Канадските акции с най-дълъг спад от над 10 години насам

Евтиният петрол дърпа пазара на акции в Канада надолу

Централата на Valeant. Снимка: Майкъл Найджъл/Bloomberg Централата на Valeant. Снимка: Майкъл Найджъл/Bloomberg

Канадските акции поевтиняват осма поредна сесия, съобщава Bloomberg. Това е най-лошият подобен период още от преди финансовата криза. Перспективите за растежа от Азия до Европа се влошават, а данните за търговията на дребно в САЩ разочароваха. 

Широкият канадски индекс S&P/TSX е загубил 4,5% от стойността си за 8 сесии и се е насочил към 2-годишното дъно, което стигна през септември. Осемте поредни сесии, в които индексът затваря със загуба, са най-дългия подобен период от юни 2002 г. насам. Акциите на производителите на полезни изкопаеми са поевтинели с почти 6% през тези 8 дни, а суровинният индекс на Bloomberg - Bloomberg Commodity Index – падна до най-ниското си ниво от 1999 г. насам. 

Канадските акции са сред най-лошо представящите се в света през 2015 г., водени от поевтиняването на ценните книжа на компаниите от секторите на полезните изкопаеми и здравеопазването. Евтиният петрол се отрази негативно на пазара на акции в северната съседка на САЩ. От развитите пазари само Гърция и Сингапур са с по-лошо представящи се пазари на акции в сравнение с Канада. 

Въпреки трудната ситуация отделни компании се радваха на рсът на канадската борса. Акциите на производителя на лекарства Concordia Healthcare скочиха с 16% след силните финансови отчети на копанията за третото тримесечие. Ценните книжа на друга компания от сектора на здравеопазването – Valeant – добавиха 1,4% и се отлепиха от 2-годишното дъно. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари