Петролната война се разраства

Иранският износ може да подкопае руските доставки в Европа и Азия

Петролна рафинерия KazMunaiGas National Co Петролна рафинерия KazMunaiGas National Co

Войната за пазарни дялове в петролната индустрия се разраства, като достига глобални мащаби. Докато Саудитска Арабия превзема традиционните руски пазари в Европа, се появи нова заплаха, идваща от друга част на Близкия изток – Иран.

Борбата за петролните пазари придобива глобални размери на всички континенти. Иранският износ след вдигането на санкциите е на път да подкопае руските доставки в региона на Азия и Европа.

Европа купува над 70 на сто от износа на петрол на Русия. Продажбите на нефт и газ съставляват около половината от държавните приходи. Сривът на цените в енергийния сектор удари силно икономиката на Русия. Президентската държава понесе и друг икономически удар от страна на международните санкции, поради конфликта в Украйна. Руската рубла се срина до рекордни нива.

Ирак изпомпва най-много от 1962 г. насам, на фона на разрастващата се конкуренция между страните износителки в ОПЕК.

Най-големият производител в Близкия изток, Саудитска Арабия показва признаци за масирана експанзия. Саудитска Арабия, най-големият износител в света продава петрола си с рекордни отстъпки с цел да разшири пазарния си дял. Кралството е започнало доставка на суров петрол към дългогодишните руски пазари, като прави огромни отстъпки към Европа и главно Полша и Швеция. Доставките от сорта лек суров петрол към Стария континент се увеличиха до 780 хил. барела дневно през юли, според данни на Международната агенция по енергетика.

Бумът на шистов петрол продължава, въпреки че САЩ изостави над 63% от нефтените си полета през тази година, в сравнение с 2014 г. поради високите разходи за добив. Американските производители намалиха добива си от пика през юни с над 450 хил. барела дневно. Ако това количество се замени с доставки от Близкия Изток, ще има нужда от около седем супертанкера да правят доставки всеки месец.

Големите печеливши в петролната война за пазарни дялове са рафинериите, които получават суровинния си продукт на ниска цена и работят на максимален капацитет. Най-големите танкери в индустрията печелят средно 76 500 долара на ден, поради удължените маршрути и засилените доставки.

Рафинериите в Източна Европа са технически оборудвани за преработката на руски нефт от Урал. Иранският суров петрол е най-близък до този сорт, което е реална заплаха за руските пазари. Иран доставяше 600 хил.барела дневно до Европа, което е 17% от общата продукция на страната, преди санкциите през 2012 г.

Петролният министър на Иран, Бижан Намдар Занганех заяви, че възвръщането на „загубените пазарни дялове“, ще бъде приоритет номер едно на страната, независимо от влиянието на ниските цени на суровия петрол.

Европа вече показва интерес към иранския петрол. Водят се преговори с гръцката Hellenic Petroleum SA, която оперира с три от петте най-големи рафинерии в Гърция с общ капацитет от 341 хил. барела на ден. Гърция покриваше 30% от вноса си с ирански нефт, преди санкциите. Испанската Cia Espanola de Petroleos SAU, която притежава три рафинерии и преработва над 520 хил. барела на ден също е заявила интерес.

Възстановяването на доставките на Иран към Европа ще окаже натиск върху цената на уралския суров петрол. Русия намали цената на доставките си за 2015 г. с 0.80 долара за барел. За следващата година намалението може да падне до 1.50 долара за барел, което ще струва на Русия около 420 хил. долара на ден, пропуснати ползи.

Централната банка на Русия в икономическият си обзор, публикуван в четвъртък, 12 ноември, заяви че саудитските доставки на суров петрол към Европа, вероятно ще станат причината за разширяване на отстъпките, което поставя "допълнителни рискове за руския износ и преди всичко за руския бюджет"

Цената на американския лек суров петрол е паднала с близо 30% от върха за юни, докато търгуваният на ICE в Лондон, сорт Брент отбелязва понижение от 27.64% за същия период.

Американският лек суров петрол WTI със срок на доставка през декември продължава негативния си тренд и се търгува на червена територия, на ниво от 41.98 долара за барел, на 12 ноември в 17:00 ч. българско време, което е понижение от 2.21% за деня. На седмична база ценната суровина се отбелязва понижение от 5.35%.

Сорт Брент също се търгува на негативна територия, като отбелязва спад от 1.75% за деня, като се търгува на ниво от 45.80 долара за барел. 

Последни новини
Още от Пазари