Кокаиновите фермери се преориентират към какаото

Какаовите фючърси се покачиха с 39% за последните три години

Какаова плантация. снимка: Paulo Fridman/Bloomberg Какаова плантация. снимка: Paulo Fridman/Bloomberg

Убийство – екзекуция посред бял ден на приятел и негов колега принуди Герман Санчес най-накрая да се вслуша в съветите на правителството и да се махне от кокаиновата търговия и вместо това да почне да сее какао. Шест години по-късно пазарни сили, а не толкова опасения за сигурността си го убеждават да не се връща назад, съобщава Bloomberg.


Цените на какаото - суровината, използвана за производство на шоколад, растат по международните тържища, пълнейки джобовете на земеделците в Андите.
Санчес казва, че тази година продава какаовите си зърна за по 6 800 песо (2.31 долара) на килограм. Миналата година беше 5000, а през 2012 – 3000 песо.
Коката, главната съставка в кокаина, „предизвика много кръвопролития”, каза вдовецът, баща на две деца. „Членове на семейството ми бяха убити, а други завършиха в затвора. Приходите не оправдаваха риска.”


Какаовите фючърси пораснаха през последните три години с 39%, според данни на Bloomberg. Bloomberg Commodity Index, който не включва какаото, спадна с 40% през същия период.
Тенденцията е отчасти в резултат на лошото време в западна Африка, която произвежда 70% от световното какао. Сушата, причинена от най-силното Ел Ниньо от рекорда през 1997-98 вреди на реколтата там – най-вече в Гана, вторият най-голям производител в света. Макар че завръщането на дъжда минали месец отслаби малко опасенията.


Въпреки това, реколтата през 2015-16 в Кот’д Ивоар, най-големия производител в света, е пригнозирана да бъде по-ниска от миналогодишния рекорд от 1.8 млн тона.  Ел Ниньо продължава да представлява опасност за Индонезия, третия по големина производител, и за Еквадор, каза в доклад базираният в Ротердам Cocoanect BV.


Старите дървета, болестите и нежеланието на младото поколение да занимава с фермерство също поддържат запасите ниски докато търсенето расте. Световната употреба на какаови зърна ще надмине с 96 000 тона доставките към края на септември 2016. Това твърдение е базирано на прогнози от International Cocoa Organization в Лондон. Шоколадовият пазар ще нарасне до 115 млрд. долара през 2020, спрямо 50 млрд. през 2001, прогнозира Euromonitor International.


Всичко това е съпроводено от усилия в продължение на години наред на правителствата и организациите в Щатите и Южна Америка да намалят отглеждането на кока. Незаконният посев расте само в района на Андите  като Перу дава 39% от кокаиновото производство, Колумбия - 33%, а Боливия – 28%. Крайният продукт обикновено е за Европа и Щатите – най-големите потребители.


USAID стартира необичайна програма в Перу преди 20 години. От 2002 организацията е инвестирала 620 млн. долара, за да замести над 80 000 хектара (800 000 декара) площи с нелегална кока с алтернативни посеви, включително и с какао.

Галерия: какаова плантация

Последни новини
Още от Пазари