Драги изпрати еврото към ново дъно

Президентът на ЕЦБ заяви, че рисковете в региона са "ясно видими"

Бик и мечка пред Frankfurt Stock Exchange, Германия - снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg Бик и мечка пред Frankfurt Stock Exchange, Германия - снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Еврото се насочи отново към шестмесечното си дъно, след като президентът на Европейската централна банка, Марио Драги заяви, че икономическите рискове в региона са "ясно видими".

Европейската валута премина отново на негативна територия срещу 16-те основни валутни двойки, след като Драги заяви пред депутатите в Европейския парламент на 12 ноември в Брюксел, че програмата за количествени облекчения ще бъде удължена, ако е необходимо, с цел стимулиране на инфлацията.

Централните банкери увеличиха спекулациите за вероятно вливане на нов транш парични стимули в икономиката, което отслаби обединената валута.

Еврото се срина с 5% спрямо долара, след като Драги каза, че централните банкери обсъждат намаляване на лихвите по депозитите на срещата им на 22 октомври.

"Президентът Драги е наясно с последствията от слабото евро, което се срина след последното заседание и имаше риск днес да отложи намаляването на лихвения процент по депозитите", заяви Крис Търнър, главен валутен стратегия в ING Groep NV в Лондон.

"Драги даде на пазара известна увереност, че ЕЦБ вероятно ще намали лихвения процент по депозитите и вероятно ще се увеличи размера на количествените облекчения през декември. Ако това се случи, има шанс еврото да премине под 1.05 долара за евро“.

От другата страна на океана залозите за увеличение на лихвите от Фед до края на годината скочиха до 68% в сравнение с 35% през октомври.

Goldman Sachs занижи прогнозата си за търговия на еврото след силните данни за заетостта в американската икономика от петък, 6 ноември. Анализаторите на инвестиционната банка прогнозират търговия на EUR/USD на ниво от 1.04 и 1.05 долара за евро преди заседанието на Федералния резерв през декември.

Еврото остава под натиск, като се търгува близо до 6-месечното си дъно от 1.0675 спрямо американската валута, отбелязано на 10 ноември. В търговията на 12 ноември EUR/USD се движи на червена територия, като отбелязва спад от 0.22% на дневна база, което се търгува на ниво от 1.0720 в 14:45 ч. българско време.  

Последни новини
Още от Пазари